måndag 30 september 2019

Utmaning: Authors & Characters - Mikael


Utmaning Authors & Characters: Mikael

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Bild: Tulane Public Relations, CC by 2.0 (källa)

Michael Ondaatje föddes 1943 på Sri Lanka, men bor sedan många år i Kanada.  Hans mest kända verk är Den engelske patienten som jag faktiskt bara sett som film. Ondaatje tilldelades Bookerpriset 1992 för just Den engelske patienten.

I Anils skugga återvänder den rättsmedicinska experten Anil till hemlandet Sri Lanka efter tretton år i exil i väst. Landet är sönderslitet av inbördeskrig mellan ett flertal parter, ingen vet vem fienden är. Texten i romanen är tät och poetisk. Kontrasten mellan den vackra texten och den grymhet som beskrivs förstärker läsupplevelsen. En fantastisk roman, kort och gott.


Michael: en ungdomsbok för det infantila samhället av Elfriede Jelinek, utgiven av Ersatz, 2007, är långtifrån en ungdomsbok, det här är en grotesk parodi på konsumtionssamhället. Att beskriva bokens handling låter sig inte göras i vanlig mening. Berättelsen utformas som olika scener, där det inte är möjligt att skilja mellan "verkligheten" och TV-programmen. Huvudpersonerna lever sina liv delvis genom TV-programmen och därför finns heller inga realistiska spärrar för vad som kan hända. Kontorspraktikanterna Ingrid och Gerda söker lyckan i modeshopping och kärleken. Men lyckan är inte till för fattiga flickor. Michael blir förälskad i och gifter sig med chefen och fabriksägaren herr Koesters dotter. Sannolikheten att de ska leva lyckliga i alla sina dagar är dock obefintlig.

I den här boken är inte den yttre handlingen det viktiga, utan formen. Varje avsnitt inleds med hånfulla kommentarer av berättaren i bästa TV-hallåastil. Därefter följer korta avsnitt om huvudpersonernas drömmar, fantasier, tankar och verkliga upplevelser - uppblandade med scener ur den värsta typ av splatterfilm man kan tänka sig. Skildringar av blodskvättande misshandel, vedervärdiga våldtäkter och insmickrande incest flyter fram över sidorna. Texten saknar versaler och vanlig avstavning, vilket tar ett tag att vänja sig vid. Ett dominerande mönster är - som vanligt i Jelineks författarskap - att de svaga råkar illa ut, i synnerhet om de är kvinnor. Människorna exploateras av kapitalet, ofta via media. 

10 kommentarer:

 1. Boken av Jelinek lät knepig, skulle nog inte klara av den. Inget för den som är mer eller mindre nedstämd kanske...
  Valde några väldigt långsökta varianter av namnet: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/09/utmaning-authors-characters-mikael.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bättre Jelinek är Älskarinnorna. Bra varianter du tog!

   Radera
  2. jag gillade Vinterresa av Elfriede Jelinek... men hon är tuff:
   http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/12/vinterresa-av-elfriede-jelinek.html

   Radera
  3. Intressant, tack för tipset Hannele.

   Radera
 2. Den engelske patienten finns väl som film med. https://eggetbok.blogspot.com/2019/09/utmaning-authors-characters-mikael.html

  SvaraRadera
 3. riktigt bra bok:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/12/flaskskeppet-av-mikael-krysell.html

  SvaraRadera
 4. ondaatje hör jag en gång på mässan. läste också hans självbiografiska bok Resan hem. helt underbar. här kommer mina förslag: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/09/authors-characters.html

  SvaraRadera