måndag 19 augusti 2019

Sydkoreanska fabler



Hönan som drömde om att flyga och Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang är underbara sydkoreanska fabler som jag vill lyfta fram lite extra nu inför Bokmässan, där Sydkorea är ett tema.

Hönan Knopp i Hönan som drömde om att flyga har en mycket stark egen vilja och stor förmåga att fantisera om olika mer eller mindre tänkbara framtidsutsikter. Hon är också en mycket nyfiken och modig liten höna som tröttnat på att värpa ägg efter ägg bara för att se bondens fru komma och ta dem ifrån henne. Knopp bestämmer sig för att vägra värpa och försöka rymma. Friheten utanför ladan lockar och drömmen är att få ruva ett ägg och få en liten kyckling. Med stor tur lyckas Knopp levande lämna ladan och dessutom lyckas hon hitta ett övergivet ägg ute i trädljungen. Det är bara att börja ruva. När ägget väl kläcks visar det sig dock att det inte var ett hönsägg hon ruvat, för ut kommer en liten andunge. Olikheterna gör dock inte Knopp mindre benägen att skydda sin lilla unge och överösa den med kärlek, trots att tuppen och de andra hönorna hånar henne för att ungen är av annan sort.
"Knopps tankar var i en enda röra, men hon var allt annat än skamsen. Hon hade ruvat sitt ägg med hela sin själ. Hon hade önskat att han skulle födas. Hon hade älskat honom ända sedan han låg i ägget. Hon hade aldrig funderat över vad som fanns inuti. Visst, han är en and, ingen kyckling. Vem bryr sig? Han vet ändå att jag är hans mamma!"
Berättelsen om den lilla frihetslängtande hönan är lättläst och säger mycket om både höns och människor. Den lilla hönan grubblar en del över meningen med livet och oroar sig för att inte kunna lägga ägg och få en liten kyckling. Detta är tankar de flesta som längtat efter barn lätt kan känna igen sig i. Att kärleken inte heller har något med likhet att göra vet också många av oss. Sun-Mi Hwang lyckas så befriande enkelt beskriva alla svåra tankar och alla starka känslor ett efterlängtat föräldraskap medför, den här boken är en liten pärla jag hoppas att många kommer att upptäcka.

Farfar Gaphals i Hunden som vågade drömma är en mångsysslare som förtjänar sitt levebröd både på skrot och på valpar. När valpen Tufsen föds märker Farfar Gaphals genast att det är något speciellt med henne, hon är helt olik sina syskon. Tufsen förstår också snabbt själv att hon inte är som de andra. Hon känner sig ofta ensam och utanför. När hennes mor och syskon blir stulna av en hundhandlare gör hon sitt yttersta för att försvara dem. Hon misslyckas tyvärr och blir därmed farfar Gaphals nya avelstik. Under sin livstid får Tufsen många valpar. Och hon förlorar många valpar. Varje gång blir hon förtvivlad, aggressiv och slutar äta. Men hon slutar aldrig drömma.

Hunden som vågade drömma är en en underbar berättelse om en hund och hennes relation till sin husse. Men boken om Tufsen handlar inte bara om en hund och hennes husse, utan också om en hundmammas kärlek till alla sina valpar. Det här är en vacker, sorglig berättelse om trofasthet. Läs den och våga drömma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar