lördag 31 augusti 2019

Min syster är ett spöke


Min syster är ett spöke är en lyrikbok för barn som jag önskar att jag hade haft för några sedan, då dottern var i "rätt" ålder. Men även om boken rekommenderas för 9-12-åringar kan den läsas med stor behållning både tidigare och senare. I förskoleåldern läste jag och dottern författarens version av Törnrosa och förtrollades av de underbara illustrationerna. Nu blir jag minst lika betagen av författarens förmåga att skildra svåra känslor och händelser med enkla ord ur ett barns perspektiv. Dessutom på rim som inte känns krystade.

Dikterna innehåller enkla vardagsbetraktelser varvat med känslomässiga bråddjup. Här finns barn som inte blir lyssnade på, barn som är oändligt ensamma och utsatta, barn som funderar på vad kärlek är, barn som förlorat anhöriga och barn som är rädda. Jag blir djupt berörd av texterna. En av dikterna utgår från Den blomstertid nu kommer och handlar om hur svår sommaren kan vara för en del barn, en annan gestaltar en förfärligt ödslig Frukost. Det finns dock också en del hopp och ljus i några av dikterna som handlar om drömmar, fantasier och framtiden.


Boken är illustrerad i dova färger som samspelar fint med känslostämningen. Kompositionerna är mycket uttrycksfulla, ryggar är vända mot varandra, en vuxen som göms bakom tidningen m m.

Sammantaget är Min syster är ett spöke en helt fantastisk lyrikbok för barn i mellanåldern, en bok jag verkligen hoppas ska hitta hem till många barn och in i klassrummen.
MIN SYSTER ÄR ETT SPÖKE
Författare och illustratör: Lena Sjöberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Kulturkollo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar