lördag 27 juli 2019

Pärlor av Ida JessenNågra av förra årets bästa böcker blev tyvärr aldrig omskrivna, p g a omständigheter. Men en del av dem tänker jag fortfarande på, så därför kommer här en kort text och en bestämd uppmaning att läsa!

En av Danmarks största författare, Ida Jessen, är en författare exakt i min smak. Hon skriver lågmält och poetiskt och gestaltar sina karaktärer med nyanser och psykologiskt djup. Hennes historiska romaner om doktor Bagge och hans fru Lilly är stillsamma, men engagerande.

En ny tid är skriven som en dagbok från början av förra seklet, och i den lär vi känna den nyblivna lärarinnan Lilly, vars liv inte blir exakt som hon tänkt sig. Inte heller dagboksskrivandet blir som planerat, efter den första anteckningen går det 20 år tills nästa. Då ligger maken för döden och livet förändras återigen. I Doktor Bagges anagram är det makens tur att gestalta sitt liv, sina känslor och sina tankar. Den gode doktorn är dock en kärv och tystlåten man, som inte har så lätt att uttrycka vad han känner. Hela livet kommer detta att prägla honom och hans omgivning.

Läs och njut!

EN NY TID
DOKTOR BAGGES ANAGRAM
Författare: Ida Jessen
Förlag: Historiska Media (2018)
Översättare: Ninni Holmqvist
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Feministbiblioteket, Johannas Deckarhörna

7 kommentarer:

 1. Kanske är du intresserad av att läsa några tankar från vår intervju på mässan i höstas:https://www.kulturkollo.se/2018/09/30/kulturkollo-moter-ida-jessen/

  SvaraRadera
 2. De böckerna låter riktigt intressanta! Förstår jag dig rätt att böckerna handlar om en beskrivning av livet från två makars olika perspektiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan och det blir mkt intressant eftersom de upplever saker på olika sätt.

   Radera
 3. Jag vill ge tipset att läsa böckerna direkt efter varann. Det gick ett tag emellan att jag läste den andra boken och jag mindes tyvärr inte allt.

  SvaraRadera
 4. Ursäkta, jag är ju inte alls en unknown typ egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte unknown alls 😊 håller om att de nog bör läsas i ett svep, det gjorde jag.

   Radera