söndag 28 juli 2019

Ensam i Berlin


Ensam i Berlin är en koloss jag länge velat läsa så när jag hittade en inläsning av Reine Brynolfsson på Storytel slog jag till, och det är jag glad för. Dels är berättelsen oerhört spännande, fängslande, lite smårolig och oerhört hemsk, dels gör Brynolfsson ett fantastiskt jobb som inläsare.

Berättelsen utspelar sig under andra världskriget  i Berlin. Läsaren får möta många olika människor, som alla bor på Jablonskistrasse 55. Här finns bland annat de nazitrogna Persickes, judinnan fru Rosenthal, vars man Gestapo fängslat, fifflaren och tjuven Barkhausen och huvudpersonerna verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Boken inleds med att paret får ett brev som meddelar dem att sonen Otto stupat. De har egentligen aldrig varit führern trogna och Otto Quangel blir, efter sonens död, besatt av att på något sätt ta till kamp mot regimen. Så småningom börjar han skriva små textade kort som uppmanar till motstånd, och placerar ut dessa runt om i Berlin. Han föreställer att människor som hittar korten blir inspirerade och följer hans exempel. Tyvärr lämnas dock så gott som alla kort till Gestapo, där kommissarie Escherich får i uppdrag att finna kortskrivaren.

Berättelsen är inspirerad av ett verkligt fall och skrevs av Fallada under några veckor strax efter krigsslutet.

Ensam i Berlin har ett engagerande persongalleri där läsaren får följa många människoöden. Ofta brukar jag tycka att det lätt blir rörigt när många berättelser sammanfogas till en, men i Falladas inlevelsefulla hand fungerar det bra. Det civilkurage som gestaltas av paret Quangel är lika viktigt idag som på 40-talet och den här romanen är därför mycket angelägen läsning.

Hans Fallada hade ett mycket speciellt liv, läs gärna mer om det här.


Ensam i Berlin har filmatiserats med bland annat Emma Thompson i huvudrollen som Anna Quangel, den är jag nyfiken på. Har någon av er läst eller sett?

ENSAM I BERLIN
Författare: Hans Fallada
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Förlag: Lind & Co (2012)
Översättare: Knut Stubbendorff och Pelle Månsson
Köp: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Har varken läst eller sett men jag har boken hemma och ser fram emot att läsa den!

    SvaraRadera