onsdag 24 juli 2019

Booker Prize 2019, långa listan


Booker Prize har publicerat den långa listan över de romaner som kan erhålla 2019 års Booker Prize. Juryn kommer att presentera en kort lista den 3 september och den 14 oktober tillkännages årets vinnare. En del av författare är gamla bekantingar, medan andra är nya för mig.

Margaret Atwoods The Testaments ges ut på svenska av Norstedts i september med titeln Gileads döttrar. Undrar om någon bok varit så efterlängtad, någonsin? Romanen är en fortsättning på Tjänarinnans berättelse, en av de absolut bästa romaner jag läst. Ni har väl inte missat filmatiseringen på HBO?

Chigozie Obiomas An Orchestra of Minorities ges ut av Ordfront med titeln Minoritetsorkestern, en "ödesmättad Romeo och Julia-historia om en fattig bondpojke och den passionerade kärlek som förändrar hans liv.". Jag tyckte mycket om Fiskarmännen av författaren och ska absolut läsa Minoritetsorkestern.

Max Porters Lanny ges ut av SEKWA med samma titel och detta är en roman jag verkligen ser fram emot. Den beskrivs av förlaget som en "djärv och märklig berättelse där fabler möter nutida liv i engelsk by", visst låter det magiskt spännande?  Jag älskade författarens debutroman Sorgen bär fjäderdräkt.

Salman Rushdies Quixotte beskrivs som en modern variant av Cervantes Don Quijote. Av Rushdie har jag endast läst den helt fantastiska Midnattsbarnen, den vill jag gärna rekommendera.

Elif Shafaks 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World  utspelar sig i minnet hos en döende (eller död?) kvinna och skildrar hennes turbulenta liv. Den här romanen verkar mycket speciell. Jag har tidigare läst författarens Bastarden från Istanbul, med lite blandade åsikter.

Jeanette Wintersons Frankisstein är en omarbetning av Mary Shelleys Frankenstein och handlar om utvecklandet av AI (artificiell intelligens). Det här låter som måste-läsning. Jag har läst flera romaner av Winterson, den mest kända är Det finns annan frukt än apelsiner. Winterson ges ut av Wahlström & Widstrand, jag hoppas de är på gång med Frankisstein!Här är alla de nominerade, vilka har ni läst?

Margaret Atwood (Canada), The Testaments 
Kevin Barry (Ireland), Night Boat to Tangier 
Oyinkan Braithwaite (UK/Nigeria), My Sister, The Serial Killer
Lucy Ellmann (USA/UK), Ducks, Newburyport 
Bernardine Evaristo (UK), Girl, Woman, Other
John Lanchester (UK), The Wall 
Deborah Levy (UK), The Man Who Saw Everything 
Valeria Luiselli (Mexico/Italy), Lost Children Archive 
Chigozie Obioma (Nigeria), An Orchestra of Minorities
Max Porter (UK), Lanny 
Salman Rushdie (UK/India), Quichotte 
Elif Shafak (UK/Turkey), 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World
Jeanette Winterson (UK), Frankissstein 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar