lördag 13 april 2019

Les Miserables


En av relativt få klassiker jag nog faktiskt inte läst är Les Miserables av Victor Hugo. Däremot gillar jag den svenska översättningen till Samhällets olycksbarn för det romanen skildrar är människor som hamnar i svårigheter trots att de från början har goda avsikter.

Man föds inte som en "dålig" människa, men man kan utveckla mindre adaptiva beteenden under ogynnsamma förhållanden. Eller som Ross Greene säger "Kids do well if they can" och Challenging kids are challenging because they lack the skills not to be challenging". Ross Greene kallar också de barn som ofta t ex beskrivs som utagerande för "unlucky children".

Huvudpersonen i Les Misarables, Jean Valjean, straffas hårt för att han stulit en brödlimpa, vilket leder till mindre trevliga beteenden. Men han "köps" till Gud av en "stollig" präst som är villig att offra både silver och anseende för att rädda en själ. Jean Valjeans goda sidor utvecklas och han blir en tillgång för samhället. Den unga flickan Fantine straffas hårt sin godtrogenhet och hennes dotter lever i misär tills Valjean kommer in i hennes liv.

På SVT Play kan man nu se en BBC filmatisering av Les Miserables i sex avsnitt. Den är mycket bra och skildrar den historiska miljön så att man nästan kan känna stanken av fattigdom och uppgivenhet. Och av kämpaglöd! Se den om ni inte gjort det.

4 kommentarer:

 1. läste boken för tjugo år sedan, såg den fantastiska musikalen i London.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle också gärna se en musikalversion.

   Radera
 2. jag har också sett den här BBC filmatiseringen. den är jättebra såväl som nästan allt vad BBC gör

  SvaraRadera