måndag 26 november 2018

Tematrio - Ljudboksfavoriter


Jag har mycket svårt att läsa just nu, men försöker i alla fall lyssna på ljudböcker. Senaste tiden har jag dock haft svårt att hitta det jag söker. Jag är nog rätt kräsen. Jag försökte t ex lyssna på Gardells uppläsning av hans senaste roman, men står inte ut med alla hans skrik och läten. Synd för boken verkar bra. Ge mig era bästa tips på tre ljudböcker med bra uppläsare, tack! Ni får ta del av några av mina gamla favoriter.

1. När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall, i inlevelsefull uppläsning av Gunilla Nyroos, var en av höjdpunkterna under fjolåret. Då flickan med det enkla ursprunget, Hilma, gifter sig med läroverksadjunkten Sigfrid vet hon inte att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.

2. Mannen utan öde av Inre Kertész, i nyanserad uppläsning av Krister Henriksson, är en självbiografisk berättelse om en ung pojkes fångenskap i andra världskrigets koncentrationsläger. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Berättelsen har ett stillsamt, återhållet tilltal som förstärker läsupplevelsen.

3. Ut och stjäla hästar av Per Petterson, i underbar uppläsning av Rolf Lassgård, handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

12 kommentarer:

 1. Jag tyckte mycket om Julia Dufvenius inläsning av Linn Ullmans De oroliga. Annars har jag skippat ljudböcker sista åren eftersom jag ofta tappar koncentrationen.

  SvaraRadera
 2. Jag lyssnar på otroligt mycket ljudböcker och har en massa uppläsare jag gillar. Här kommer mina tips ; https://eggetbok.blogspot.com/2018/11/tematrio-ljudboksfavoriter.html

  SvaraRadera
 3. https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2018/11/26/tematrio-ljudboksfavoriter/
  Ett tips av maken, och två av mig.
  Hoppas du mår bättre nu, det låter ju i alla fall bra att du lyssnar på ljudböcker!

  SvaraRadera
 4. jag lyckades värka fram tre ljudböcker som jag är väldigt nöjd med och hoppas att du vill testa. hoppas att du snart mår bättre

  SvaraRadera
 5. den bästa inspelningen:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/11/basta-inspelningen-tematrio.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. alla tretton delarna finns att lyssna på youtube

   Radera
 6. Här är mitt inlägg:)
  http://booksandbrunch.blogg.se/2018/november/tematrio-ljudboksfavoriter.html

  SvaraRadera
 7. Har inte hört någon av dina, men lyssnar ofta. Rekommenderar starkt min trio! https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/11/njutning-for-oronen.html

  SvaraRadera
 8. Två serier och en bok
  https://tantaugustastekopp.wordpress.com/2018/11/27/tematrio-ljudboksfavoriter/

  SvaraRadera
 9. 'När man skjuter arbetare' har jag på vänt i min Storytelbokhylla. Sent omsider kommer här min trio *host*
  https://scyllashylla.blogspot.com/2018/12/tematrio-ljudboksfavoriter.html

  SvaraRadera
 10. Här kommer några av mina favoriter:
  http://www.cinnamonbooks.se/2018/12/07/tematrio-ljudboksfavoriter/

  SvaraRadera