fredag 6 april 2018

Faller-i, faller-a, faller-alla?


Den ena ledamoten efter den andra lämnar idag Svenska Akademien. Den tredje i raden var Peter Englund, tidigare idag har Klas Östergren och Kjell Espmark meddelat att de lämnar sina stolar. Orsaken till avhoppen antyds, men inget sägs i klartext. Att det har att göra med Akademiens samröre med den s k Kulturprofilen verkar dock tydligt. Eventuellt har en omröstning ägt rum där det som beslutats, enligt Espmark, innebär att "vänskap och andra ovidkommande hänsyn sätts före ansvaret för Akademiens integritet". Det är bra, anser jag, att var och en funderar över vart den inre kompassen pekar. Möjligen har vi en "Tio små n-pojkar-effekt" innan dagen är slut. Frågan är vad som kommer att hända med Akademien framöver, med ett skamfilat rykte och liten trovärdighet?

Läs gärna mer här och här.

8 kommentarer:

 1. Johannes Anyuru kunde få en stol, och Carina Burman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast är man inte död, blir det en tom stol...

   Radera
 2. Ja, det finns definitivt flera kandidater som vore utmärkta val, men jag tror att jag kanske hellre skulle vilja sätta dem på upptagna stolar än på de som nu blivit lediga. Fast eg är ingen stol ledig, de blir bara lediga om ledamoten avlider.

  SvaraRadera
 3. Oj jisses! Det hade jag missat. Jag måste läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här finns många turer att läsa om och fundera över.

   Radera
 4. Tror att denna mossiga institution hade mått bra av lite nya fräscha ansikten! Känns hemskt omodern som den är just nu, jfr Kungliga vetenskapsrådet som delar ut Nobelpris i fysik, kemi....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst behövs det förnyelse! Och andra värderingar! Tråkigt nog är det väl de som står för detta som nu lämnar. Det är väl bara en fråga om tid innan Sara D och Sara S kastar in handduken.

   Radera