måndag 26 mars 2018

Tematrio - Påskekrim

Det lackar mot påsk (nej lackar gör det kanske bara mot jul?) och det är dags att läsa en deckare kanske. Nej, i ärlighets namn blir det kanske ingen deckare i år, men jag skulle gärna vilja ha tips på några. Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera bok, författare eller romanfigur.

Tyvärr har det inte dykt upp några nya favoriter de senaste åren så jag får lov att återanvända en del gamla som jag skrivit om tidigare.

1. Högst upp på listan bland deckarfavoriter hamnar Karin Fossum med sina poliser Konrad Sejer och Jacob Skarre. Fossums romaner är alltid välskrivna och spännande och hon gestaltar förövare med psykologisk skärpa, respekt och empati. Apropå att läsa på ursprungsspråk vill jag säga att Fossum är ytterligare ett snäpp bättre på norska.

2. Nummer två på listan är självfallet Håkan Nesser. Efter lite velande mellan Van Veeteren och Barbarotti har jag bestämt att Barbarotti är min favorit. Jag tycker om hans vadslagningar med Gud.  Annars är det Nessers språk som gör att jag uppskattar böckerna.

3. Efter en del funderande fram och tillbaks har jag beslutat att favorit nummer tre är Erlendur Sveinsson vid Reykjavikpolisen, författad av Arnaldur Indridason. Dessutom är nog den här serien det enda jag läst av en isländsk författare. Det är intressant att få en liten inblick i hur livet ter sig på Island. Jag tycker också om författarens sätt att låta fallen ha sina ursprung långt tillbaks i tiden. Jag har dock lite tröttnat på Erlendur och har inte läst de senaste böckerna."Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er. Lycka till!

10 kommentarer:

 1. Fossum är mycket bra, annorlunda. Här är min trio: http://www.kulturnastet.se/2018/03/26/tematrio-paskekrim-2/

  SvaraRadera
 2. Har du läst Ann Cleese? Tror du kanske skulle gilla hennes deckare 🙂 Glad Påsk!

  SvaraRadera
 3. Här kommer min trio
  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2018/03/tematrio-paskekrim.html

  SvaraRadera
 4. Min trio finns här https://boklysten.blogspot.se/2018/03/tematrio-paskekrim.html

  SvaraRadera
 5. Gillar alla dina tre, fast jag hade kanske valt Van Veeteren före Barbarotti. Och liksom du har jag nog tröttnat på Erlendur ... Här är min trio: https://klimakteriehaxan.blogspot.se/2018/03/med-deckarepaskekrim-som-tema.html

  SvaraRadera
 6. Här kommer min trio http://eggetbok.blogspot.se/2018/03/tematrio-paskkrim.html

  SvaraRadera
 7. Hurra för oblodiga deckare! https://sannasbokhylla.blogspot.be/2018/03/tematrio-paskekrim.html

  SvaraRadera
 8. Jag såg precis att Nesser kommer med en ny bok i sommar, där Van Veeteren och Barbarotti tydligen ska mötas...

  SvaraRadera
 9. jag läser färre deckare för tillfället, men här kommer tre ej rangordnade favoriter: https://mrscalloway.blogspot.se/2018/03/tematrio-paskekrim.html

  SvaraRadera