fredag 9 februari 2018

Veckans Topplista


Temat för veckans topplista hos Johanna  är den här gången kvinnliga levnadsöden, och det är fritt att välja och vraka så länge det är böcker som handlar om kvinnor, flickor, damer och gummor, och som beskriver ett liv. Det kan vara romaner, eller verkliga levnadsöden, förr eller nu.

Det var ju inte lätt att göra ett urval här för det finns så många bra romaner, biografier, sviter o s v som skildrar kvinnoliv. Jag valde till slut ett gäng klassiker.

1. Min favorit av Austens hjältinnor är Anne Elliot i Övertalning. Medan handlingen i P & P och Emma cirklar runt den första förälskelsens alla turer är handlingen i Övertalning, liksom Anne Elliot, mer mogen. Austens sista roman handlar helt enkelt om en kärlek som består. Sammantaget är Övertalning således en historisk, romantisk, mycket underhållande satir

2. Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson är en av de allra bästa skildringarna av kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!

3. Pengar av Victoria Benedictson handlar om den 16-åriga Selma Berg, en kavat ung dam som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.

4. Jenny av Sigrid Undset publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.

5. Madame Bovary av Gustave Flaubert handlar om den unga Emma som gör allt för att undkomma äktenskapets och moderskapets tristess. Ofta har hennes osedliga leverne debatterats och även hennes vana att läsa sentimentala romaner. Själv tycker jag att det i vår samtid är intressant att se hur konsumism beskrevs redan i mitten av 1800-talet.

4 kommentarer:

  1. Riktigt bra val du har gjort.

    SvaraRadera
  2. Mor gifter sig läste jag i skolan, skulle vara kul att läsa mer av henne.

    SvaraRadera
  3. Vilken fin klassikerlista. När man börjar fundera finns det många bra böcker om kvinnors liv, både nya och gamla.

    SvaraRadera