lördag 10 februari 2018

Far och jag av Pär Lagerkvist

"Far och jag" är den inledande novellen i Pär Lagerkvists novellsamling Onda sagor. Berättelserna i novellsamlingen har dock lite gemensamt med de underhållande, sedelärande klassiska sagorna. Likt många andra av författarens texter speglar novellerna människans utsatthet, ensamhet och övergivenhet. Särskilt tydligt är det kanske just i "Far och jag".

Berättelsen handlar om en pojke och hans pappa som tar en söndagspromenad. Stämningen är inledningsvis varm och speglar pojkens gemenskap med fadern och med den vackra naturen. Men på hemvägen skymmer det och pojken blir rädd. Han oroas av mörkret och söker stöd hos pappan. Pappan förnekar dock att mörkret är otäckt och hänvisar till Gud, i stället för att lyssna på sonen. Men pojken blir inte tröstad av detta, han är rädd för Gud också. Och pojken upplever en försmak av den ångest och den övergivenhet han kommer att brottas med under resten av livet.
"Jag anade vad det betydde, det var den ångest som skulle komma, allt det okända, det som far inte visste något om, som han inte skulle kunna skydda mig för. Så skulle denna världen, detta livet bli för mig, inte som min fars, där allting var tryggt och visst. Det var ingen riktig värld, inget riktigt liv. Det bara störtade sig brinnande in i allt mörkret, som inte hade något slut."
Den här självbiografiska novellen speglar författarens liv och författarskap, som i hög grad kom att präglas av oro och en kamp med en frånvarande Gud. Övergången från det ljusa till det mörka får mig att tänka på en av författarens mest kända dikter "Det är vackrast när det skymmer". Denna dikt börjar vackert och hoppfullt, men slutar med förluster och ensamhet. Allt av Pär Lagerkvist rekommenderas varmt, han är min favoritförfattare.

Jag har läst "Far och jag" som en del i läsutmaningen Läs en novell III på temat  en novell av en favoritförfattare.
ONDA SAGOR
Författare: Pär Lagerkvist
Förlag: Brombergs (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

10 kommentarer:

 1. Den novellsamlingen skulle jag nog tycka om. Pär Lagerkvist var en gudabenådad författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mer gudabenådad än han trodde själv. Novellsamlingen är bra, men inte lika bra som hans romaner.

   Radera
 2. Lagerkvists noveller är rätt tacksamma att läsa med elever. De är ju ganska så lätta att diskutera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan tänka mig att man särskilt i ganska unga år har lätt att känna igen sig i författarens starka känslor.

   Radera
  2. Hej. Lånade "Svenska noveller från Almqvist till Stoor" när jag var på biblioteket häromdagen och häromdagen kom jag fram till "Far och jag". Pär Lagerkvist beskriver hur de, genom att följa banvallen, snabbt kommer in i skogen. Jag har flyttat från skogsbygden in till en stad. Jag är gammal och har ingen bil. Ibland längtar jag så till "den riktiga skogen". Den som Pär Lagerkvist så levande beskriver i novellens början. Jag växte upp i ett hem utan böcker och att i tidiga tonår få tillgång till ett stort bibliotek, var fantastiskt. Jag lånade slumpvis lite här och där. Men en vacker dag råkade jag låna en av Pär Lagerkvists böcker och insåg direkt att det här, det var något alldeles speciellt. Jag minns fortfarande hänförelsen. Sedan läste jag ju de av hans andra böcker som biblioteket hade. Jag är född 1938 och det var ungefär 1953, som jag erövrade biblioteket 🙂

   Radera
  3. Visst är det fantastiskt att erövra biblioteket.

   Radera
 3. Jag gillar verkligen Lagerkvists noveller!

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte vad menar med två olika tåg?

  SvaraRadera
 5. Hur kan vi rekommenderar den boken till andra person eller till en sida av tidningar som kallas "Rekommenderas"?

  SvaraRadera
 6. Vilken genre tillhör novellen? Behöver veta till en textanalys

  SvaraRadera