tisdag 23 januari 2018

Tematrio - Resmål


Den senaste tiden har jag tänkt mycket på resor, det finns många ställen jag skulle vilja åka till. Berätta om tre böcker som utspelar sig i ett land/en stad du gärna skulle vilja besöka irl!

1. Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua är en humoristisk, absurd historia med många bottnar. På ett djupare plan handlar den om mänsklig identitet och om staten Israels identitet. På ytan är den en thrillerliknande berättelse av sträckläsningstyp. Tempot är högt, språket är enkelt och opretentiöst.

2. I Jadeögat av Diane Wei Liang har Mei just startat en detektivbyrå i Peking. Första uppdraget visar sig bli mer privat än vad Mei först anat då sökandet efter en försvunnen jadesten leder till den egna familjens hemligheter och lögner. Jadeögat är en lättsam, mysig deckare som till viss del påminner om Alexander McCall Smiths Damernas Detektivbyrå. Som deckare är boken inte särskilt spännande, författarens syfte tycks mer ha varit att beskriva dagens Beijing på ett underhållande sätt.

3. Sydafrika har flera huvudstäder, en av dem är Kapstaden (tack för info Wiki). Skyline av Patricia Schonstein Pinnock handlar om ett slitet hyreshus i Kapstaden dit människor från Afrikas alla hörn beger för att söka en fristad. Här bor den unga berättaren tillsammans med sin yngre, autisktiska syster Mossie och deras alkoholiserade mamma. Här bor också flyktingar som illegalt strömmar in i landet på flykt från brutala krig, torka, svält och fattigdom. Gemensamt för många av dem är att de upplevt händelser så traumatiska att de aldrig blir fria från minnena. I Skyline möts de och delar sina berättelser med varandra.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

13 kommentarer:

 1. inte läst någon av dessa, reser inte själv till varma länder, mina resor:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/01/jorden-runt-resor.html

  SvaraRadera
 2. Jerusalem har jag varit i. Jag har besökt Den Heliga Gravens kyrka och även varit framme vid Klagomuren. Här är min trio:

  https://skrivrobert.blogspot.se/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 3. Jag läste i går att 3,6 miljoner turister besökte Israel 2017, vilket är en 25-procentig ökning sedan 2016. Och några av våra vänner reste dit förra året för att genomgå assisterad befruktning, eftersom sjukvården enligt dem är så mycket bättre där än här. Israel är inte med bland mina resmål, jag har tyckt att det är för osäkert, men när jag nu läst på verkar det vara en myt.

  Min trio innehåller Frankrike, London och South Carolina: https://justnujusthar.com/2018/01/23/tematrio-resmal/

  SvaraRadera
 4. Kina är ett av mina drömresmål också. Mina tre finns här https://boklysten.blogspot.se/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 5. Jag reser helst inte alltför långt, både av miljöskäl och för att jag känner mig lite färdigrest åt långt håll. Det finns ju så mycket trevligt precis inom räckhåll i Europa! Men resmål kan ju tolkas på olika vis...

  https://sannasbokhylla.blogspot.be/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 6. Jag har varit till både Jerusalem och till Peking.

  Här kommer min trio:
  http://www.bokpool.net/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 7. Jadeögat blev jag ju nyfiken på nu, gillade ju Damernas Detektivbyrå. Här är min (fusk-)trio: http://ibokhyllan.blogspot.se/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 8. Peking har jag varit till
  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 9. Brasilien, Island, Sydafrika! https://klimakteriehaxan.blogspot.se/2018/01/dit-vill-jag-resa.html

  SvaraRadera
 10. kul tema! här kommer mina resmål: https://mrscalloway.blogspot.se/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 11. De resmål som fanns nära och som jag tror att jag mycket väl kommer att besöka är London och Paris så jag tänkte lite mera exotiska platser för min trio

  https://mittbokintresse.blogspot.se/2018/01/tematrio-resmal.html

  SvaraRadera
 12. Här kommer mina, lite sena...

  http://annzah.com/2018/january/tematrio-resmal-2.html

  SvaraRadera
 13. Åh vad kul, var tvungen att tänka till... http://whatyoureadin.blogspot.se/2018/01/tematrio-resmal.html?m=1

  SvaraRadera