torsdag 23 november 2017

Frances

Med jämna (nåja, mer eller mindre) mellanrum försöker jag utmana mig att läsa utanför min bekvämlighetszon. Och ofta slutar det med en positiv upplevelse. Så är fallet även nu, att läsa serieromanen Frances får mig att länga efter mer serier av samma klass som Joanna Hellgrens underbara berättelse om den unga flickan Frances.

Frances D. 1-3 innehåller de tidigare utgivna delarna i trilogin om den föräldralösa flickan Frances och hennes faster Ada. Frances förlorar som 7-åring sin far och skickas till stan för att bo hos faster Ada och den glömske, virrige, vresige farfadern. Hon börjar skolan och lär sig förstå hur världen fungerar. Mest intresserad är hon av den den spännande grannen Louise och hennes vinthundar. Av henne är även Ada intresserad. Frances ägnar stor del av sin vakna tid åt att fundera över hur fadern dog och hon skapar sig en egen berättelse om hans liv. Samtidigt läser hon grannen Louises berättelse och får mer stoff till sina fantasier.

Det är inte lätt att fånga stämningen i Frances med ett par ord, berättelsen innehåller många olika dimensioner. Här finns gotiska element som skapar en mörk fond åt berättelsen. Här finns också en frihetslängtan, gestaltad av både Frances och faster Ada, som båda vill få leva sina egna liv. Och här finns ett vemodigt barnperspektiv som kryper under huden på läsaren. Frances är  sammantaget en mycket vacker berättelse som berör.FRANCES
Författare: Joanna Hellgren
Förlag: Galago (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar