söndag 26 november 2017

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

I morgon är det dags för Augustgalan, då får vi reda på vilka författare/böcker som tilldelas de olika priserna i år. En av de nominerade till årets skönlitterära pris är De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru och nu har jag äntligen läst den. Jag har (tyvärr) inte läst någon av de andra nominerade romanerna, men jag måste ändå säga att jag gärna skulle vilja se Anyuru som pristagare i år. Hans roman säger något viktigt om vår samtid/eventuella framtid samtidigt som den är engagerande, underhållande och utmanande.

En mörk vinterkväll i Göteborg går tre maskerade jihadister in i en bokhandel och tar en kontroversiell konstnär samt besökarna som gisslan. De tar på sig självmordsbälten, skjuter gisslan och planerar att skära halsen av ägaren. Flickan, vars uppgift det är att filma och direktsända allt, förändras dock under attentatet när hon inser att något är fel, och vänder sig mot den andra angriparna.

Ett par år senare träffar berättaren, en författare, flickan på en psykiatrisk klink och hon börjar berätta sin version av händelserna. Och det hon har att säga är både förvirrande och skrämmande, flickan hävdar att hon kommer från framtiden, en mycket skrämmande framtid. I hennes samtid har alla "Sverigefiender", mestadels muslimer, samlats ihop av svenska myndigheter och förvaras i olika läger, bland annat Kaningården. Flickans historia får den muslimske författaren att känna stor oro, ska han ens våga stanna kvar i sitt land?
"Jag skriver till dig som inte kommer att kunna tro att det jag berättar kan hända i Sverige. Du kommer att tro att jag ljuger eftersom du fortfarande tror att du är svensk." 
Romanen är en mardrömslik dystopi om vad som händer i framtidens Sverige, i en framtid när rasisterna vunnit och samhället är våldsamt fascistiskt. Oerhört skrämmande! Det är lätt att känna igen verkliga händelser och personer som inspirerat författaren, samtidigt som berättelsen verkligen är unik. Tidsperspektivet är minst sagt komplext och man måste som läsare vara alert under hela läsningen. Jag hoppas att många kommer att läsa den här romanen och att det stärker vårt motstånd mot den alltmer utspridda rasismen och främlingsfientligheten.
DE KOMMER ATT DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR
Författare: Johannes Anyuru
Förlag: Norstedts (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Just nu, just här, Lacrimamens, Enligt O

3 kommentarer:

  1. gillar hans språk, roligt att lyssna när A

    SvaraRadera
  2. den här ska vi läsa i läsecirkeln. lyssnade på honom för någon vecka sedan.
    blir det en liten trio imorgon???

    SvaraRadera