måndag 23 oktober 2017

Tematrio - #Metoo

Det undgår väl ingen att mängder av kvinnor, och en del män, tröttnat på sexuella trakasserier, sexuellt våld och kränkningar. Och temat förekommer givetvis i många romaner. Berätta om tre romaner som gestaltar sexuellt våld/kränkningar!

1. I Nawal El Saadawis roman Den stulna romanen möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Gemensamt för dem är att de existerar på männens villkor, patriarkatet styr vare sig det är den välbärgade överklassen eller de religiösa fanatikerna som har makten.El Saadawis text tar oss med till miljöer som påminner om Tusen och en natt och till smutsiga tortyrkammare och vidriga övergrepp. Berättelsen byter fokus och tidsperspektiv samt interfolieras av upprepande, drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt, en njutning att läsa.

2. En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek innehåller smärtsamt nakna skildringar av vedervärdiga övergrepp, av ett sexualiserat våld där både förövare och offer i grunden är offer för ett förtryckande system. Språket vibrerar av våldsam lusta, varvat med den djupaste förnedring och bottenlös längtan efter verklig närhet. I texten finns drömlika, sensuella inslag som förför den mest luttrade läsare bara för att strax därefter drämma till med en rå, naken skildring av vardagens våldtäkter. Som läsare blir man matt. Och mycket berörd.

3. Vladimir Nabokovs roman Lolita utspelar sig i en pedofils föreställningsvärld. Texten utgörs av Humberts dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Han skriver för att rättfärdiga sig och hans skönmålningar och falsifikationer är makalösa. Detta är ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, den enda roman jag läst som verkligen ger pedofilen/sociopaten ett ansikte och en själ. Det är oerhört intressant, och provocerande, att sätta in i Humberts inre värld, en värld där han är offret, den som sviks och överges. Hur Lolita reagerar på hans övergrepp har han ingen förmåga att sätta sig in i. Språkmässigt är romanen ett mästerverk.

Min trio den här veckan gestaltar rätt extrema fall, ser fram emot att få ta del av era val.


"Instruktioner"


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

22 kommentarer:

 1. En mörk strimma av ljus har jag tänkt läsa. https://eggetbok.blogspot.se/2017/10/tematrio-metoo.html

  SvaraRadera
 2. Jag köpte Lolita på bokrean i våras (eller om det var förra året...) och sedan dess har den dykt upp exakt över allt. Bara förra veckan var den svaret på TVÅ (!) frågor i två helt olika frågesporter. Får nog se till att läsa den snart! Tack för din lista! :)

  SvaraRadera
 3. Hu, det finns många otäcka och raseriframkallande skildringar i litteraturen... Sofi Oksanen ligger naturligtvis nära till hands men jag valde tre andra:

  http://sannasbokhylla.blogspot.be/2017/10/tematrio-metoo.html

  SvaraRadera
 4. Här kommer min trio
  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2017/10/tematrio-metoo.html

  SvaraRadera
 5. min kränkande trio:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/10/sexuella-krankningar-tematrio.html

  SvaraRadera
 6. https://boktanken.blogspot.se/2017/10/tematrio-jag-ocksa.html
  Oj, vad många böcker jag har om sexuella övergrepp, inser jag nu...

  SvaraRadera
 7. En mörk strimma av ljus har jag inte läst.
  här kommer min trio: http://mrscalloway.blogspot.se/2017/10/tematrio-metoo.html

  SvaraRadera
 8. https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2017/10/23/tematrio-metoo/
  Min trio.

  SvaraRadera
 9. Min trio finns här https://boklysten.blogspot.se/2017/10/tematrio-metoo.html

  SvaraRadera
 10. Jag skulle gärna vilja läsa Lolita, men jag undrar vad de tänker på biblioteket om jag frågar efter den. Men det är ju en klassiker som jag skulle vilja ha läst.

  Här är i alla fall min trio:
  https://skrivrobert.blogspot.se/2017/10/tematrio-metoo.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. På just biblioteket tror jag att det finns folk som begriper varför man vill läsa denna klassiker, oavsett innehåll. Det är en fantastisk bok.

   Radera
  2. Jag håller med Lyran och tror att man ska vara mer orolig för vad folk tänker om man köper en stor mängd silvertejp och buntband :)

   Radera
  3. Jag ska försöka undvika silvertejpen ;)

   Radera
 11. Jag köpte Lolita på bokrean i år och har tänkt att jag ska läsa den nästa år. Har velat läsa den i hur många år som helst.

  Här finns min trio: http://lacrimamens.com/blog/tematrio-metoo.html

  SvaraRadera
 12. Så viktigt tema, bra att du belyser det! Den enda bok jag kan komma på som rör ämnet ordentligt är Christina Whaldéns "Kort kjol" som jag läste på svenskan i högstadiet. Kort, koncis och hemsk.

  SvaraRadera
 13. Lolita är verkligen otäck. Filmatiseringen med James Mason gör den inte rättvisa. Yazbeks bok ska jag läsa, läste Resa in i tomheten nyligen och är nyfiken på hur hon är som romanförfattare.

  Här är min trio: http://www.kulturnastet.se/2017/10/24/tematrio-metoo/

  SvaraRadera
 14. Här hade faktiskt trion kunnat växa till en hel liten orkester ...
  https://klimakteriehaxan.blogspot.se/2017/10/denna-vecka-skriver-lyran-sa-har-det.html

  SvaraRadera
 15. Intressant att se hur företeelsen skildras i böcker. De speglar ju trots allt vår verklighet, trots att det ofta är både tragiskt och hemskt på många olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte in hos dig längre!!! "Du har kommit till slutet av sidan" står det och sen händer inget ...

   Radera
 16. Klassikern Lolita har även jag läst men valde tre andra till trion

  https://mittbokintresse.blogspot.se/2017/10/tematio-metoo.html

  SvaraRadera
 17. Inser just att jag missat den självklara boken i min trio: "Rosario är död" av Majgull Axelsson. Bygger (tyvärr) på¨den grymma verkligheten. Borde läsas av ALLA.

  SvaraRadera
 18. Intressant trio. Lolita har jag läst för längesen men de andra två är nyheter. Mina val: http://deckarbibblon.com/2017/10/28/metoo-i-litteratur/

  SvaraRadera