söndag 8 oktober 2017

En smakbit ur Världen av i går


Dags för en ny smakbit, denna gång ur österrikaren Stefan Zweigs betraktelse över en svunnen tid i ett Europa under dess glanstid. Jag har nyligen börjat lyssna på Världen av i går på Storytel och ser fram emot att lära känna ett Europa som inte längre existerar.
"När jag försöker finna en lämplig beteckning för tiden före första världskriget, den tid i vilken jag växte upp, hoppas jag träffa rätt när jag säger: det var trygghetens gyllene tidsålder. Allt i vår nästan tusenåriga österrikiska monarki tycktes grundat för att bestå, och staten själv var den högsta garanten för denna beständighet.
....
I denna rörande tro att man kunde bygga en tättslutande palissad runt sitt liv som skyddade mot varje ödets intrång låg, trots den solida och anspråkslösa livshållningen, ett stort och farligt högmod."

12 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Har inte hört talas om, men känslan stycket ger är lite i moll men fin.

  SvaraRadera
 2. Verkar som en intressant bok, kände inte till denna tidigare. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Låter intressant.

  SvaraRadera
 4. Det kan nog vara en intressant bok.

  SvaraRadera
 5. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. den här boken har jag köpt liksom romanen Amok. har stor respekt för Zweig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Sett filmen, tyckte om den, Zweig skrivit mycket ntressant

   Radera
  2. Kafka, James Joyce med i filmen: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/01/forbjudna-forfattare.html

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Tror jag läste en bok av honom för många många år sedan.. Och i boken jag läser av Kallifatides så nämns just den här författaren :-)

  SvaraRadera
 10. Jag tänker också se filmen, men väntar tills jag läst ut boken. Och det kommer nog att ta ett tag.

  SvaraRadera