söndag 9 juli 2017

Vitormen - Pax 8

PAX-serien handlar om bröderna Alrik och Viggo, två killar som familjehemsplacerats hos Anders och Laylah i Mariefred, på grund av att deras mamma har alkoholproblem. Killarna börjar snabbt trivas i familjehemmet och de gör sig hemmastadda i staden. Allt är dock inte lika bra. I skolan finns t ex taskiga Simon och hans gäng, och slöjdläraren Thomas som snabbt får ett horn i sidan till Alrik och Viggo. Han är dessutom pappa till Simon. Både Viggo och Alrik råkar lätt illa ut. Och inte nog med det; i Mariefred är inte allt vad det verkar vara. Här finns onda makter som försöker tränga sig in i det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år. Det gamla syskonparet Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men nu behöver de hjälp. Och det visar sig att Alrik och Viggo är utvalda att hjälpa dem att bekämpa ondskan.

När Vitormen inleds har Alriks och Viggos speciella kompis Iris tillfångatagits av skolsköterskan Maggan Migrän. Vem eller vad är hon egentligen? Något fasansfullt under jorden tycks vakna upp och en flicka blir uppslukad av jorden.

Jag uppfattar Vitormen som ännu mer spännande än de tidigare böckerna. Många kapitel slutar när det är som mest spännande och läsaren drivs att hela tiden läsa mer. Jag läste ut boken i en sittning. Om jag ändå ska vara lite kritisk måste jag säga att den ökade spänningen i Vitormen försvagade andra delar i boken. De delar en vuxen läsare som jag gillar mest. I Vitormen blir det för många cliffhangers och för lite om relationerna mellan bröderna, deras mamma och familjehemmet. Men Vitormen innehåller inte bara spänningsmoment, här finns också många tankar om skam och skuld.

Texten har ett oerhört driv, är lättläst (lagom för 10-åringar) och humoristisk. Dottern asgarvar vid en del mindre rumsrena ord och roliga förkortningar. Illustrationerna i svart-vit seriestil förstärker både lustiga och otäcka detaljer, jag tror att de i sig lockar till sig en del läsare. Böckerna är dessutom vansinnigt snygga med sina färgade kanter, olika färg på varje bok. Superbra, med andra ord.

VITORMEN
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
Serie: PAX del 8
Köp: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar