söndag 23 juli 2017

Anna Karenina - 3. Kurort och landsbygd

Spoilers förekommer i texten.

Andra och tredje delen av Anna Karenina utspelar sig på lite olika ställen. Kitty reser till en kurort, blir vän med den godhjärtade Varenka och inser hur dåraktig hon varit som fallit för den charmerande Vronskij. Levin åker till sitt lantställe, där han känner sig hemma, beblandar sig med bönderna och slår fälten tillsammans med dem. Han kämpar fortfarande med sin kärlek till Kitty och sina känslor inför hennes avvisande. Anna K och Vronskij inleder en kärleksaffär, Vronkij rider illa och måste p g a detta avliva sin underbara häst, Anna blir med barn och talar om för maken att hon måste lämna honom. Maken Aleksej Aleksandrovitj tänker dock inte underlätta något för Anna, han går inte med på skilsmässa.
"Att sätt sig in i en annan människas tankar och känslor var en själsverksamhet som var främmande för Aleksij Aleksijevitj. Han betraktade sådan själsverksamhet som skadligt och farligt fantasteri."
Starka känslor präglar alla karaktärerna, ofta slits de mellan plikt och passion eller känner sig kränkta. Annas make är riktigt obehaglig i all sin självrättfärdighet och oförmåga att mentalisera och känna empati.

Alla filosofiska diskussioner och detaljerade beskrivningar av arbetet på landet är onekligen rätt långtråkiga att läsa. Även om jag i stort håller med Levin i hans klassanalyser. Roligare är det i salongerna, bland intriger och festligheter.
"Du vet ju att kapitalet förtrycker arbetaren - arbetarna hos oss, lantarbetarna, bär hela arbetets börda och hur mycket de än bemödar sig kan de omöjligt komma ifrån sin ställning som boskap. All den vinst som de arbetar ihop, den som skulle kunna hjälpa dem att förbättra sin situation, få lite fritid och därmed skaffa sig en utbildning, hela överskottet tar kapitalisterna ifrån dem."


2 kommentarer:

  1. Anna Karenina fick jag av en väninna för några månader sedan. Skall bli spännande att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju en roman man gärna villa ha läst :)

      Radera