fredag 7 juli 2017

Anna Karenina - 1. Start


Anna Karenina av Lev Tolstoj kanske inte karaktäriseras som feministisk litteratur, men ett intressant kvinnoporträtt är det i alla fall. Sommarens långläsning är i alla fall att nu ta sig genom denna tegelsten. Jag har försökt tidigare, men gett upp efter ett par hundra sidor då det varit så otympligt att hålla boken och sitta bekvämt. Nu är detta problem löst med tekniska hjälpmedel, boken ska läsas som ebok på min försummade läsplatta. Lite då och då under semestern tänker jag avge läsrapport, håll nu tummarna för att jag sugs in i Annas värld och får gott om tid att läsa. Har ni läst Anna Karenina? Vad tyckte ni? Är den så bra som det sägs?

16 kommentarer:

 1. Jag läste Anna Karenina sommar 2012. Jag anser att Krig och fred är mycket bättre än Anna Karenina, och innehåller alla samma teman. Anna Karenina har sina vänner, och de tycker mest om Anna Karenina ... Tolstojs Uppståndelse är ocksä bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får satsa på Krig och fred nästa sommar, kanske helt enkelt ska köra ryska somrar de närmaste åren :)

   Radera
 2. En bok jag någon gång har tänkt att läsa. Men just nu i sommar håller jag på att läsa Krig och fred, tillsammans med många fler i en Goodreads grupp som ett par booktuber håller i. Går att läsa mer om detta på min blogg nu under juni och juli månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag hålla koll på vad du tycker om den.

   Radera
 3. Jag försökte läsa den när den var med i radions bokcirkel för några år sedan, men lyckades inte hålla farten och då gav jag upp. Men det kan nog bli någon annan gång när jag har bättre tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att hålla ett högt tempo när man läser tegelstenar, annars tröttnar man snabbt. Jag gör det i alla fall.

   Radera
 4. Jag läste både Krig och Fred och Anna Karenina för rätt många år sen. Jag minns att jag tyckte att båda var bra men att Anna Karenina var bättre, för att man slapp de där tråkiga krigsavsnitten då ingenting händer, folk bara slåss. (Jag är medveten om att det förmodligen finns läsare som tycker tvärtom, dvs att det är ute i kriget det händer saker, medan det som försiggår i salongerna i St Petersburg är mindre intressant. Men det är ju där folk relaterar till varandra, vilket för mig är oändligt mycket intressantare.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att jag också kanske kommer att gilla relaterandet mer, hittills gillar jag verkligen boken.

   Radera
 5. Jag har läst och hade "hållplatser" då jag lyssnade på diskussionerna från när den var bokcirkel i P1. Det kan rekommenderas då det blev lite lättare då boken var uppdelad. Den är bitvis otroligt seg så det behövs.

  SvaraRadera
 6. Älskade den! Jag gillar verkligen de ryska klassikerna - de har mycket mänskligare människor än de västeuropeiska klassikerna där alla är så rationella. De ryska artonhundratalskaraktärerna velar och fladdrar och tvekar... Härligt storslagen roman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kära nån som de velar och översvämmas av känslor.

   Radera
 7. denna boken är inget för mig och har läst den .
  tycker att det är så tråkigt ,suck!

  SvaraRadera
 8. När jag till slut bytte från att läsa den till engelska på svenska, i Ulla Roseens översättning, så blev den jättebra. Det finns delar sm jag gillar mer än andra, men på det stora hela blev jag mycket förtjust!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är oerhört viktigt med en bra, oftast modern översättning.

   Radera