måndag 5 juni 2017

Tematrio - Något svenskt

I morgon är det återigen dags att fira nationaldagen, eller svenska flaggans dag, som jag oftast säger. Det är inte så lätt att ändra sånt man lärt sig som barn. Berätta därför om tre svenska favoriter: böcker, författare, sångare, skådespelare, fotbollsspelare etc. Här finns stor frihet att hitta på lite vad som helst.

1. Miss Maja Tjellström skapade en reaktion hos mig som jag vare sig tidigare eller senare varit med om; jag neg när jag hälsade på henne! Jag träffade miss Maja då hon arbetade som volontär på The Four Homes of Mercy, en institution för föräldralösa barn i Betania på Västbanken. Vilken kvinna!

2. K.G. Hammar har gjort mycket för att kyrkan ska bli en institution som aktivt engagerar sig för de utsatta, för detta beundrar jag honom mycket.

3. Vibeke Olsson, min allra största favoritförfattare, visar i sina texter hur de olika folkrörelserna växte fram i Sverige och hur mycket nykterister, frikyrkliga och socialister egentligen har gemensamt. Dessutom har hon skrivit fantastiska romaner om de första kristna i Rom och deras tvivel, rädsla och tro.

Det blev helt enkelt en trio av svenskar jag beundrar.

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

12 kommentarer:

 1. Svårt! Det finns ju så många geniala: Elsie Johansson, Kerstin Ekman, Selma Lagerlöf... Men den här gången tog jag faktiskt tre gubbar.

  https://sannasbokhylla.blogspot.se/2017/06/tematrio-svenska-favoriter.html

  SvaraRadera
 2. min svenska trio: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/06/svenskt-tematrio.html

  SvaraRadera
 3. Jag ville ha med både kvinnor och män, men helt jämnt kan det ju inte bli när det ska delas på tre ;)
  https://skrivrobert.blogspot.se/2017/06/tematrio-nagot-svenskt.html

  SvaraRadera
 4. I Finland känner man mänga svenskar:
  Skådespelare: Jarl Kulle och Pernilla August, de spelade både i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, och naturligtvis Ingrid Bergman och också Greta Garbo.
  Idrott: skidåkning Gunde Svan och Thomas Wassberg, Slalom: Ingemar Stenmark, Golf: Henrik Stensson, han spelade i Skåne förra veckan, det var direkt sändning i SVT1, men han inte vann, backhoppning Jan Boklöv, som uppgfann V-stil, heptalonist Carolina Kluft, ishockey, finlandare minns Mats Sundin.
  Litteratur: Selma Lagerlöf, Tomas Tranströmer, och Henning Mankell

  SvaraRadera
 5. K.G. Hammar är värd all beundran
  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2017/06/tematrio-nagot-svenskt.html

  SvaraRadera
 6. Min trio finns här http://boklysten.blogspot.se/2017/06/tematrio-nagot-svenskt.html

  SvaraRadera
 7. Min trio:
  http://ibokhyllan.blogspot.se/2017/06/tematrio-nagot-svenskt.html

  SvaraRadera
 8. https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2017/06/06/tematrio-nagot-svenskt/
  Mycket mycket svensk trio blev det.

  SvaraRadera
 9. bra utmaning på nationaldagen! jag måste verkligen läsa Vibeke Olsson. hon finns till och med i min hylla. mon trio: http://www.lyransnoblesser.se/2017/06/tematrio-nagot-svenskt.html

  SvaraRadera
 10. Hann inte med i går - men svenska ess måste ju hålla även när det inte är nationaldag, eller hur? Alltså är jag med, om än på efterkälken ...
  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2017/06/triss-i-ess.html

  SvaraRadera