torsdag 23 mars 2017

Debutromanen Skam

Bloggkompisen Robert på Mina skrivna ord har gett ut en bok, stort grattis. Jag blir så imponerad av människor som fullföljer sina drömmar. Romanen är en historisk kriminalroman med titeln Skam. Jag och några andra bloggare har ställt lite frågor till Robert under veckan, här kan du läsa min lilla "intervju".

Hur kom du på att du ville skriva en roman, har du alltid velat det eller är det en "ny" idé?
Idén har funnits i ett antal år. Jag har flera färdiga manus hemma som väntar.

Hur valde du genre? 
I just det här fallet handlade det om att ett förlag efterlyste deckare, gärna i äldre tid. Priset var ett förlagskontrakt. Jag vann inte, men tyckte själv om mitt manus, och nu har jag fått möjlighet att ge ut det i bokform.

Vad har du gjort för historiska undersökningar för att skapa en trovärdig tidsmiljö?
Jag har bland annat fått kolla lite priser. I boken får en fattig kvinna 50 kronor, och då vill hon köpa en ko. Så jag fick söka en del för att hitta priset på kor. En annan sak som jag var tvungen att kolla upp var när en man i boken ska köpa brännvin. Var köpte man brännvin på 1800-talet? Systembolaget fanns inte. Annars har jag lite grann sett min barndoms somrar på den värmländska landsbygden framför mig. Vi besökte ofta några av bönderna som bodde där och som var födda runt förra sekelskiftet. De mjölkade fortfarande korna för hand och hässjade hö. När höet skulle tas in var det hästen som drog vagnen. Så jag har försökt tänka bort WC, el och telefon. I övrigt tror jag att det mesta var sig likt för dem. En av bönderna mätte fortfarande virket i kubikfot :)

Till slut, vad hoppas du att läsarna ska uppleva/tänka då de läser din bok?
Jag vill att de ska känna sig förflyttade till en svunnen tid, men ändå känna att människor nog inte var så annorlunda då än nu. Vi drar fortfarande förhastade slutsatser och vi kan vara rädda för vad andra ska tänka om oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar