lördag 25 februari 2017

Ordbrodösen

"Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett." I en värmländsk bruksort (kanske min egen uppväxtort?) bor sedan generationer tillbaka en familj med unika egenskaper. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser, de kan styra andra människors tankar, känslor och handlingar med sina skrivna ord. Kraften visar sig på de unga kvinnornas 18-årsdag vid ett ceremoniellt  inträdesprov. Ingen misslyckas vid inträdesprovet, tänker Alba strax innan det är hennes tur. Men det oväntade inträffar, Alba visar ingen kraft alls då hon prövas. Vad kan detta bero på? De äldre släktingarna tisslar och tasslar, men ingen vill berätta för Alba vad som är fel. Då hon lyssnar i smyg hör hon något som tyder på att hon har en bror och att detta innebär att hennes kraft blockeras. Alba skickas iväg till en släkting i Stockholm där hon själv börjar söka efter ledtrådar till sin familjehistoria. Detta leder Alba in i en skrämmande värld av lögner, svek och mord.För att ge er en bild av bokens stämning delar jag bokvideon, så får ni en försmak av spänningen och dramatiken. Ordbrodösen är en bok som omedelbart fångar läsaren i ett järngrepp och spänningen stiger hela tiden. Mot slutet blir det ganska otäckt ...

Ordbrodösen är en magisk fantasyberättelse där just de skrivna orden utgör magin. Det är, tycker jag, en makalöst bra idé, som författaren förvaltar väl. I stället för stora magiska gester är det själva språket som påverkar och som man måste se upp med. I dagens samhälle är väl nästan inget sannare än just det att man måste se upp med hur man påverkas av vad man läser. Förutom de magiska inslagen är innehållet i berättelsen en klassisk utvecklingsroman, där huvudpersonen måste bryta upp och välja sin egen väg. Dessutom innehåller berättelsen en gnutta romantik.

Sammantaget är Ordbrodösen en fängslande, spännande berättelse om att växa upp i en värld där ord är magiska och där du kan bli en marionett som styrs av andra. Magisk realism med mer än en gnutta realism. Jag tycker mycket om Arvidssons sätt att gestalta ensamheten och sökandet hos en ung flicka och jag blir berörd av Albas sökande efter sanningen om sitt ursprung. Det här är en fin bok för tonåringar som på olika sätt söker/skapar berättelser om sig själva. Jag ser fram emot fler böcker av Arvidsson, vars nyskapande debutroman är en liten pärla jag ser fram emot att dottern ska bli nog gammal att läsa.

ORDBRODÖSEN
Författare: Anna Arvidsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Johanna, Lacrimamens, Fiktiviteter

2 kommentarer: