fredag 30 december 2016

Baserad på en sann historia

Delphine de Vigan har tidigare skrivit självbiografiskt färgade romaner som t ex de helt fantastiska Dagar utan hunger och Ingenting kan hindra natten. Böckerna har blivit positivt mottagna, bland annat p g a just den självbiografiska aspekten. I den nya romanen, Baserad på en sann historia, utforskar författaren konflikten mellan ett yttre krav på sanning och en inre drivkraft att vara kreativ. På ett underfundigt sätt väver de Vigan ihop en mycket trovärdig berättelse om en författares skrivkramp och en otäck historia om stalking.

Författaren Delphine har skrivit en grävande, (själv)utlämnande bok som gjort stor succé. Nu när hon ska skriva en ny roman har hon svårt att komma i gång. Läsarna vill ha mer sanning, men Delphine vill skriva en fiktiv berättelse om dokusåpor. Konflikten mellan yttre och inte önskemål ger Delphine skrivkramp. I detta sinnestillstånd får Delphine en ny vän, en vän som dessutom berättar att de för länge sedan gått i samma klass. Den nya vännen blir snart oumbärlig för Delphine, som utvecklar allt fler neurotiska symtom.

I förlagets beskrivning av boken kan man läsa att författaren bland annat hämtat inspiration hos sin favoritförfattare Stephen King. För länge sedan läste jag Lida och visst kan man se tydliga referenser. Men Baserad på en sann historia är inte "bara" en spännande berättelse om besatthet och utsatthet, som läsare utmanas man att vara alert och kritisk. Vad är egentligen fiktion och vad är verkligt?

Sammantaget är Baserad på en sann historia en kreativ, smart, lättläst bok som både förnöjer och efterlämnar tankar.

BASERAD PÅ EN SANN HISTORIA
Författare: Delphine de Vigan
Översättare: Maria Bodner Gröön
Förlag: SEKWA (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Anna, Mitt bokliga liv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar