lördag 19 november 2016

Bästa romanen är Barabbas

Wilhelm Moberg, Per Anders Fogelström, Frans G. Bengtsson, Harry Martinson och Hjalmar Söderberg i all ära, för mig är Pär Lagerkvist nummer 1. Och den roman som i mitt tycke är den allra bästa är tveklöst Barabbas. Romanen handlar om den rövare som friges då folket ges möjlighet att välja om Jesus eller Barabbas ska benådas. Barabbas blir mycket förvånad och bevittnar senare korsfästningen. Trots att han inte kan tro på de konstigheter Jesus predikade kan han inte bli kvitt känslan av att Jesus angår honom. Romanen speglar författarens inre kamp med sin barndomstro och hans existentiella grubblerier. Min absoluta favoritroman.

7 kommentarer:

 1. såg den svartvita filmen från 1952 nyligen, inte kul men boken väntar i bokhyllan.

  SvaraRadera
 2. Inte läst med det verkar absolut som om det vore en bok för mig. Får skriva upp på den aldrig sinande läslistan.

  SvaraRadera
 3. Jag är också mycket förtjust i Pär Lagerkvist och valde också Barabbas.

  SvaraRadera
 4. Ett spännande tips! Jag har inte läst den här.

  SvaraRadera
 5. Många av Pär Lagerkvists texter handlar ju om existentiella frågor, jag tror det är därför de är extra viktiga för mig.

  SvaraRadera
 6. Ännu en svensk klassiker som jag ännu inte läst. Den där läslistan med alla böcker man vill läsa, den tycks aldrig bli kortare hur mycket man än läser! =)

  SvaraRadera