tisdag 15 november 2016

Bästa amerikanska kvinnoromanen


Den allra bästa romanen skriven av en nu levande amerikansk kvinnlig författare är Vi kom över havet av Julie Otsuka. Författaren är född och uppvuxen i USA, hennes föräldrar är av japanskt ursprung. Otsuka skriver ofta om just japanska immigranter.  Huvudpersonerna i Vi kom över havet är många, det de har gemensamt är att de reser över havet från Japan till USA för att gifta sig. Alla har de lämnat sina hem, sannolikt för gott. En del är rädda, andra är förväntansfulla. En del har erfarenhet och förstår vad som väntar dem, andra är mycket unga och oskuldsfulla. För många blir livet inte alls som de tänkt sig. På ett poetiskt, rytmiskt språk gestaltar författaren kvinnornas upplevelser av sorg, längtan, utanförskap och ensamhet. En av de allra bästa böcker jag läst.

10 kommentarer:

 1. Hm, ej läst den ännu, kanske är dags.

  SvaraRadera
 2. Tyckte om den, men den blev inte den allra bästa för mig :)

  SvaraRadera
 3. Den där står och väntar i min bokhylla. Skall bli jätteintressant att läsa den.

  SvaraRadera
 4. Alldeles fantastisk! Jag har läst den på engelska och svenska. Vilket sätt hon har att trolla fram människor framför ens ögon, med sitt poetiska och precisa språk.

  SvaraRadera
 5. Den tyckte jag också mycket om!

  SvaraRadera
 6. Vi kom över havet är en bok som kryper in i en och som det inte går att glömma bort. Skimrande vacker men också hjärtskärande stark.

  SvaraRadera
 7. Läs ni som inte läst, det kommer ni inte att ångra.

  SvaraRadera