söndag 6 november 2016

Bästa dystopien är Blindheten

Bästa dystopien ever är Blindheten av José Saramago. Nu är ju inte Blindheten någon dystopi i en snävare bemärkelse och inte ens en postapokalyps. Den utspelar sig liksom mitt i en apokalyps. Men jag tycker nog att den kan räknas i alla fall. Och den är så oerhört ruggig.

En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer dock mannen aldrig att få uppleva, han blir helt utan förvarning blind. Den ögonläkare mannen senare besöker kan inte hitta några fysiologiska förklaringar till den plötsliga blindheten. Blindheten är inte heller som man väntat sig ett mörker, den blinde lever i ett konstant vitt ljus. Dagen därefter blir ögonläkaren blind och den oerhört smittsamma epidemin av blindhet sprider sig mycket snabbt. Myndigheterna försöker begränsa smittan genom att spärra in de blinda och de med smittorisk på ett gammalt mentalsjukhus. I den isolerade miljön på sjukhuset skapas ett samhälle som bygger på den starkes rätt. Övergrepp är slentrianmässiga, det finns ju inga vittnen. Blindheten har beskrivits som en roman om nedstigningen i ett helvete alltför likt vår egen värld och det är en perfekt beskrivning.

"Om du kan se, betrakta. Om du kan betrakta, var uppmärksam."

20 kommentarer:

 1. Låter läskigt men jag vill nog läsa den.

  SvaraRadera
 2. läskigt - känner en ung man som blev blind plötsligt (stress?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stress kan orsaka många svårigheter, Freud pratade ju om hysterier. Men jag skulle ju kolla annat först. Hoppas den unga mannen fått/får synen tillbaka.

   Radera
 3. Har läst och det var verkligen en skräckslagen upplevelse. Men är böcker välskrivna kan man stå ut med mycket har jag märkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det så att sättet en historia berättas på är avgörande. Älskar Saramagos stil.

   Radera
 4. Den där boken har jag faktiskt aldrig hört talas om. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 5. Det var många år sen jag läste den här, men har ett positivt minne av den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett lite udda positivt minne, eller hur 😀

   Radera
 6. Kan bara instämma. Fruktansvärt bra bok. Jag borde läsa mer av Saramago.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också tänkt att jsg borde läsa mer av honom, har bara läst Blindheten.

   Radera
 7. Låter som en obehagligt bra bok!

  SvaraRadera
 8. I detta fallet har jag faktiskt bara sett filmen som bygger på boken och inte boken i sig. Detta måste åtgärdas känner jag när jag läser ditt omdöme om den. Skriver ner den inför veckans biblioteksbesök =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag blev väldigt sugen på att se filmen!

   Radera
 9. Boken låter alldeles förfärlig, men på ett bra sätt om du förstår vad jag menar...

  SvaraRadera
 10. Ja, den gillade jag också väldigt mycket. Och visst påminner den om Stephen Kings böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske den gör, det är så länge sedan jag läste King.

   Radera