lördag 15 oktober 2016

Du är modigast

Under mina år som barnpsykolog har jag i perioder arbetat på sjukhus med barn som har olika typer av sjukdomar och funktionsnedsättningar. När man arbetar med barn som utsätts för svårigheter slås man ofta av deras oerhörda mod. Och man känner starkt med dem och med deras föräldrar. På Barn- och ungdomshabiliteringen högläste jag ibland för barn och jag letar alltid efter böcker som handlar om barn i svåra situationer. När Christina Wahldén berättade om sin bok på ett bloggmingel på Bokmässan kände jag genast att jag ville läsa hennes bok om pojken Knut, som har cancer. Och det är jag väldigt glad att jag gjorde, det här är en berättelse jag varmt vill rekommendera.

Det är julafton och Knut ligger på sjukhuset. På barnonkologen, kallat bonken, en av de jobbigaste ställena på hela sjukhuset. Knut skulle ha fått fira jul hemma, men han har fått feber och måste stanna på sjukhuset. Han känner sig ensam, fast han vet att familjen kommer på besök lite senare. Och han funderar över sin bästis Hugo, som inte har hört av sig alls. Kanske de inte längre är vänner? När det knackar på dörren är det dock inte Knuts familj, utan en clown som kommer. Sjukhusclownen behöver hjälp att hitta sin borttappade portfölj och under letandet träffar Knut Doris, en flicka som inte riktigt vågar åka helikopter hem själv. Den tråkiga dagen förvandlas till ett äventyr tillsammans med nya vänner.

Författaren väver in mängder av faktadetaljer i berättelsen på ett mycket skickligt, närmast omärkligt, sätt. Som läsare får man ta del av hur det kan vara att ha tappat matlusten, att alltid frysa om huvudet, att släpa med sig droppställningar och andra mer eller mindre jobbiga saker. Men Du är modigast är långt ifrån en faktabok om sjukdomen cancer, boken är framför allt en spännande, fantasifull berättelse om en äventyrlig resa genom sjukhusets korridorer och genom luften i helikopter.

Det jag mest av allt tycker om med boken om Knut är att den inte väjer för jobbiga tankar, utan även låter dessa finnas med i berättelsen. Knut tänker på att han måste tro på att han ska bli frisk, annars blir han tokig. Författaren hittar en fin balans mellan hopp och smärta som gör att boken passar både för yngre och äldre barn. Kan läsas som högläsningsbok från c:a 7 års ålder.

Illustrationerna i svart-vitt med både realistiska och lustiga detaljer passar texter fint och gör boken lite mer tillgänglig för de yngre.


DU ÄR MODIGAST
Författare: Christina Wahldén
Illustratör: Bettina Johansson
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Västmanländskan, Ge mig boken

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte att den var väldigt fin. Just den där balansen mellan att boken visar de svåra tankarna och att han "bara" får vara en helt vanlig pojke är så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här är verkligen en lite pärla. Jag kommer definitivt att rekommendera den till familjer/barn/skolor som på olika sätt kommer i kontakt med barncancer.

      Radera