torsdag 7 juli 2016

Radioföljetongen - Världen av Juan José Millás

Anna skriver idag att den nya Radioföljetongen En mörderska bland oss av Hannah Kent är ruggigt bra och det påminner mig om att jag måste skriva några rader om Radioföljetongen generellt och den roman jag just nu lyssnar på.

Jag brukar lyssna på Radioföljetongen när jag åker till jobbet, jag hinner exakt ett avsnitt från det jag släpper av dottern på skolan tills jag är framme. Avsnitten brukar vara c:a 25 minuter. Texterna läses ofta av mer eller mindre kända skådespelare och kvalitén är helt enastående. Före och efter varje avsnitt spelas lite musik som på ett fantastiskt sätt speglar romanens stämning. Jag har gråtit mig genom Beckomberga av Sara Stridsberg i uppläsning av Nanny Nilsson och fasat över Mary av Aris Fioretos i uppläsning av Maria Salah. Det är oerhört trist att de här fantastiska produktionerna är så kortlivade.

Just nu lyssnar jag på Världen av Juan José Millás i uppläsning av Tomas von Brömssen. Romanen är en självbiografi som utspelar sig i de fattiga kvarteren i Madrid på 50-talet. Det här är en helt underbar text som pendlar med smärtsam ärlighet, barnets perspektiv på världen och en typ av humor som faktiskt får mig att le. Om ni gillar osentimentala, med ändå rörande, texter ska ni inte missa den här enastående berättelsen som slingrar sig fram likt en psykoanalytisk session med en ung pojke/äldre man på divanen. Jag kan tänka mig att den fungerar minst lika bra att läsa som att lyssna på, men von Brömssen gör en mycket bra tolkning av texten.
VÄRLDEN
Författare: Juan José Millás
Översättare: Manni Kössler
Uppläsare: Tomas von Brömssen
Förlag: Tranan (2016)
Köp: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Mycket fin följetong! Tyvärr har jag inte lyssnat klart den, bara poddat ned. Med mig blir det lätt så att jag samlar på mig ... Håller med om att Tomas von Brömsen gör en mycket fin inläsning, han borde läs in fler böcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror definitivt att du kommer att gilla Världen.

      Radera