lördag 21 maj 2016

Lyrik och dramatik, tips önskas


Jag börjar blir sugen på att läsa något annat än det jag vanligen läser, d v s romaner och noveller. Både lyrik och dramatik är ju intressanta genrer, ändå är det sällan jag tar mig för och läser något. Det är dags att råda bot på detta, jag behöver nya intryck. Men vad ska jag då läsa, vad har jag läst och vad har jag gillat?

När det gäller lyrik kan jag nog räkna på fingrarna vad jag läst. Fröding, Lagerkvist, Södergran och Tranströmer har jag läst mycket av. En del Nobelpristagare har jag läst lite av, t ex Szymborska, Neruda och Yeats. Ferlin står oläst i bokhyllan, en sån skam för en värmlänning. Nyligen har jag också köpt Tikkanens Århundradets kärlekssaga och Samlade dikter av Sonja Åkesson. Därutöver är det mycket klent med lyrikläsandet. Vad skulle kunna passa mig, tror ni? Jag är sannolikt mer intresserad av klassiskt än modernt. Läst nyligen Sapfo och älskade. Men då var det en bok som även innehöll en del om författaren, tiden o s v.

På dramatikfronten är det ännu klenare. Jag har så klart läst en del gamla grekiska tragedier, något av Shakespeare, något av Strindberg och något av Ibsen. Och ett intressant drama av Alfhild Agrell. Och I väntan på Godot, så klart. Det är ju så tydligt att jag bara läser dramatik när jag pluggar litteraturvetenskap. Men Ibsens dramer står i bokhyllan och där finns också Nobelpristagaren Pinter.  Men vad mer skulle kunna vara intressant.

Har ni några tips att dela med er av?

10 kommentarer:

 1. Läs Keats, helst på engelska, även om Gunnar Harding tydligen gjort fina översättningar. Amerikanskan Elizabeth Bishop (1900-talsförfattre) också värd att utforska i sin helhet.

  SvaraRadera
 2. Och dramatik: Om du verkligen vill hugga tänderna i något läs de tre stora grekiska dramatikerna: Aiskylos, Sofokles och Eurypides.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle faktiskt passa mig. Jag har läst något av alla tre, men långt ifrån allt.

   Radera
  2. Oj, ja det skriver du ju faktiskt i inlägget. Jag slarvläste. Kanske Eugene O´Neill, Arthur Miller och Tennessee Willams då. Tycker de är moderna motsvarigheter till de gamla grekerna och deras inbördes förhållande påminner om det mellan Aiskylos, Sofokles och Euripides. Gillar nog Willams och Euripides bäst. Kanske för att de rotar runt i det mänskliga psyket båda två.

   Radera
  3. Jag håller med om Tennessee Williams, mycket läsbara pjäser tycker jag. Dessutom Vem är rädd för Virginia Woolf av Edward Albee, och Oleanna av David Mamet.

   Harold Pinter kanske kan vara något också?

   Radera
  4. Tack för spännande tips, Tennessee Williams måste jag spana in. Och Vem är rädd också.

   Radera
 3. Svar
  1. gillar Becketts absurda humor,
   ta Shakespeare så får du både och.
   Horace Engdahls fragment och aforismer är intressanta.

   Radera
  2. Ja, jag kanske ska satsa på Sahakespeare och läsa både sonetter och dramatik.

   Radera