måndag 18 januari 2016

Tematrio - Dystopier och annat elände

I perioder läser jag dystopier av alla de slag och nu tror jag att det är dags igen. Jag är nu drygt halvvägs genom Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood och är både förfärad och hänförd. Den är ruggigt bra. Men vad ska jag välja sedan? Ge mig tips på tre bra dystopier (bred definition, postapokalyps går lika bra)!


1. I Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood har religiösa extremister tagit över och kvinnan har reducerats till en barnalstrande varelse utan egen vilja och tankeförmåga. Världen är strikt patriarkal och hierarkisk. Och hotet om våld finns påtagligt närvarande. Det här är en skrämmande bra roman, som jag ännu inte läst slutet på. Atwoods text kryper under huden och ger mig mardrömmar.

2. Processen av Franz Kafka är det mest surrealistiska jag någonsin läst. Romanen handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet. Hur man än tolkar handlingen är förtrycket så påtagligt att det känns rent fysiskt då man läser boken.

3. Väggen av Marlen Haushofer har jag valt att ta med på årets Jorden Runt-resa. I den upptäcker den kvinnliga huvudpersonen plötsligt en morgon att en genomskinlig, ogenomtränglig vägg rests runt henne och den gård hon besöker. Inga levande människor finns innanför väggen och allt utanför ser ut att ha dött mycket hastigt. Som enda sällskap har kvinnan en ko, en hund och en katt. Dagarna ägnas åt att försöka överleva och ta hand om djuren. Det här är en roman som verkligen skrämmer då den tangerar många människors absoluta fasa: att bli ensam.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

24 kommentarer:

 1. Jag har lite svårt för genren men här kommer i alla fall tre läsvärda böcker

  http://fantastiskaberatterlser.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html

  SvaraRadera
 2. Processen av Franz Kafka är en av mina favoriter: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2016/01/dystopier.html

  SvaraRadera
 3. Jag läser sällan dystopier el liknande men lyckades hitta tre i alla fall http://boklysten.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html

  SvaraRadera
 4. Tjänarinnas berättelse är suverän! dyker ofta upp i tankarna fast det är över ett år ssen jag läste den :) Här finns fler bra dystopier:

  http://mshisingen.blogspot.com/2016/01/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 5. Här kommer min trio
  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html

  SvaraRadera
 6. Exakt så är det: Tjänarinnans berättelse är RUGGIGT bra!!!! ska se om jag kan komma på en trio i morron när jag vaknar!

  SvaraRadera
 7. Kul uppgift, men jag valde inga nya böcker utan några riktiga klassiker.
  http://skrivrobert.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 8. Jag väljer inte heller dystopier, men när det väl händer påminns jag om hur bra de kan vara. Här några tips från mig: http://lookingformrgoodbook.blogspot.com/2016/01/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 9. För övrigt, "Väggen," bra val men usch vad den romanen gjorde mig deprimerad! Det är nog därför jag generellt undviker dystopier. De är så deppiga, vilket ju ligger i genres natur.

  SvaraRadera
 10. min trio: http://mrscalloway.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 11. Tjänarinnans berättelse är bra. Atwood är en grymt duktig författare. Här är min trio: http://www.pocketblogg.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande/

  SvaraRadera
 12. Atwood är så bra! Haushofer står fortfarande på läslistan.

  Här kommer tre andra tips: http://sannasbokhylla.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 13. Läst både tvåan och trean (Väggen - så bra!). Här är min trio denna gång:
  http://ibokhyllan.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html

  SvaraRadera
 14. Inte min genre, men det var inte så svårt att plocka ihop tre stycken, i alla fall :-)

  http://annzah.com/2016/january/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html

  SvaraRadera
 15. Min genre helt klart, så här kommer mina ( fler än tre ) svar.
  http://bokhuset.ax/2016/01/19/tematrio-dystopier-och-annat-elande/

  SvaraRadera
 16. Här var det tre dystopier :) http://bokslut.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html

  SvaraRadera
 17. Här är mina tre: https://nilmasbokhylla.wordpress.com/2016/01/19/tematrio-dystopier-och-annat-elande/

  SvaraRadera
 18. Åh jag älskar dystopier. Här kommer mina tips:

  http://bokmamma.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 19. Processen är den enda av dessa som jag har läst, men jag håller med om att det är bland det mest surrealistiska jag någonsin har läst. De andra två står högt upp på min önskelista.

  Min trio: http://lacrimamens.com/blog/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 20. Här kommer min trio:
  http://lenasgodsaker.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html

  SvaraRadera
 21. https://tantaugustastekopp.wordpress.com/2016/01/20/tematrio-dystopier/

  Blev en kort lista, dystopier är inte riktigt min grej.

  SvaraRadera
 22. Än finns tyvärr ingen blogg.

  Min Tematrio - Dystopier och annat elände kan göras lång, men när det är begränsat till tre blir det tre mer eller mindre uppmärksammade som som inte nämnts ovan. Läs vettja! En är en riktig klassiker anno 1920 från Tjeckien som tyvärr verkar vara negligerad. Två är nyare förmågor från Tyskland respektive Frankrike.

  - R.U.R = Rossum’s Universal Robots av tjeckiska Karel Čapek
  En pjäs som kom 1920 och som för första gången via radioteatern översattes till svenska 1934. Detta klassiska verk av Karel Čapek är verket som introducerade ordet robot för världen. Det kommer sig av ordet för slav på tjeckiska. Kort sagt en klassisk dystopi som är mer än läsvärd. Själv sökte jag denna bok på boklådor i samband ett besök i Tjeckien för några år sedan, men det slutade med att jag fick beställa den online och det säger en del om hur viktigt verket är.

  - Corpus Delecti av tyska Juli Zeh
  Boken handlar om en hälsodiktatur där det för staten medborgarnas åsikter är mindre viktiga än att samma medborgarna sköter sina hälsa och här finns rebeller. Känns det igen?

  - Utredningen av fransmannen Philippe Claudel
  Den som läst tex "Processen" av Frans Kafka och "Du sköna nya värld" av Aldous Huxley känner igen sig och blir bortkollrad. Utredaren kallas "Företaget för all mänsklig aktivitet" för att utreda en självmordsepedemi, men motarbetas eftersom ingen vill bli utredd och än mindre ta ansvar. Denna dystopi tar upp delar av globaliseringen och Fort Europa. Personligen råkade jag på boken genom att de lokala biblioteket skyltade med boken framför mina ögon. Det var långt innan jag ens började smygläsa bokbloggar. :)

  /L8

  SvaraRadera