söndag 3 januari 2016

Jorden Runt V - Litteratur


Här är litteraturlistan till den kommande utmaningen - Jorden Runt V. Vi gör fyra stopp och läser en eller flera böcker från området. Mer info om utmaningen kommer senare. Jag har försökt att välja böcker från olika delar av världsdelarna, jag har blandat gammalt och nytt, klassiker, samtida litteratur och nobelpristagare. Här finns romaner, noveller, essäer och lyrik. En del av böckerna har jag läst och kan rekommendera, andra är nya även för mig. Urvalet kan inte sägas vara typiskt för världsdelen, t ex har jag valt övervägande del kvinnliga författare (inte planerat). Urvalet har också styrts av de urval jag gjort till tidigare resor, därför saknas denna gång t ex både kinesiska och indiska texter. De flesta böckerna finns att köpa i handel som pappersbok eller ebok, några måste köpas begagnade (jag har länkat till bokborsen.se). Alla finns säkert på bibliotek. Kom gärna med kommentarer och tips!

Amerika
En bön för de stulna - Jennifer Clement (Mexico)
Hägern - Lise Tremblay (Kanada)
Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare - Lydia Davis (USA)
Hausfrau - Jill Alexander Essbaum - (USA)
Kaptenens verser - Pablo Neruda (Chile)
Axolotl - Julio Cortázar (Argentina)

Asien
Hönan som drömde om att flyga - Sun-Mi Hwang (Sydkorea)
Irakisk Kristus - Hassan Blasim (Irak)
Aldrig bättre - O Thiam Chin (Singapore)
Brända skuggor - Kamila Shamsie (Pakistan)
Snöns rike -  Yasunari Kawabata (Japan)
Rismodern - Rani Manicka (Malaysia)

Afrika
Onåd - J.M. Coetzee (Sydafrika)
Vi behöver nya namn - NoViolet Bulawayo (Zimbabwe)
True murder - Yaba Badoe (Ghana)
Enstörig - Nina Bouraoui (Algeriet)
Drottning Pokou : Concerto för ett offer - Véronique Tadjo (Elfenbenskusten)
Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria)

Europa
Kriget har inget kvinnligt ansikte - Svetlana Aleksijevitj (Vitryssland)
Nora Webster - Colm Tóibín (Irland)
Misstag i Moskva - Simone de Beauvoir (Frankrike)
Flykten - Jesús Carrasco (Spanien)
Dikter och fragment - Sapfo (Grekland)
Väggen - Marlen Haushofer (Österrike)

18 kommentarer:

 1. Hurra, vad kul! Roligt med nya titlar och också roligt att se att flera av böckerna är sådana jag själv redan är riktigt sugen på att läsa. T ex Nora Webster, Aleksijevitj, Hassan Blasim...

  SvaraRadera
 2. Ser ut att kunna bli en intressant resa :)

  SvaraRadera
 3. Yes, vad kul! Intressanta titlar, ser att det är flera som jag tänkt att jag ska läsa någon gång och nu kan det bli av. :)

  SvaraRadera
 4. En resa som alla bör få följa med på. :)

  SvaraRadera
 5. Spännande!
  Hur hittar du böckerna? Jag skulle vilja ha mer koll på ungdomsböcker från olika delar av världen, men vet inte riktigt vart jag ska börja leta. Jag gissar att det är svårt att hitta, men vore roligt att försöka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag surfar mycket runt på varldslitteratur.se och på olika förlag som t ex Tranan och Leopard. Och så läser jag så klart massa bloggar :)

   Radera
 6. Härligt med ny Jorden Runt! Jag hänger på så gott jag hinner. flykten läser jag just precis nu, som av en slump:-) 10 av titlarna är lästa redan hos mig men kanske kan jag länka till dem sedan också? Härligt med ny resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klart man kan länka till sånt man redan läst, det kommer nog jag att göra :)

   Radera
  2. Då gör jag så - har bloggat en liten blänkare idag också :-)

   Radera
 7. Gillar! Gillar! Vill läsa alla som jag inte läst redan, men jag måste gallra såklart!

  SvaraRadera
 8. Det ska bli roligt. Intressanta val, men några har jag läst, men det finns flera. Hur lång tid har vi på oss förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 månad på varje stopp med början i februari, mer info kommer snart.

   Radera
 9. Härligt! Jag följde med på resan för några år sedan, kanske gör jag det igen!

  SvaraRadera
 10. Kul att upptäcka nya länder med hjälp av böckerna. Jag kör en egen variant som jag kallar En världsomsegling på 366 dagar, men den är lite annorlunda så vi behöver inte konkurrera ;-)

  https://johannasdeckarhorna.wordpress.com/en-varldsomsegling-pa-366-dagar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bättre ju fler vi blir som vill fokusera på läsning från olika delar av världen.

   Radera
 11. Jag r med på ett hörn :) http://feministbiblioteket.se/jorden-runt-resa-med-lyran/

  SvaraRadera
 12. Å himmel, ja det skulle vara en utmaning för en sådan som jag att läsa en bok från varje hörn av världen....Jag har ett bokmål (och då talar vi inte norska här...) och det är att avsluta Don Quijote som jag påbörjade våren 2015...jag har i skrivande stund kommit exakt tre sidor. Och det är väl ca 1000 kvar...

  SvaraRadera