fredag 1 januari 2016

2015 års mest minnesvärda

2015 års mammor

Två av de bästa, vackraste och innerligaste romanerna jag läste under 2015 handlar om moderskap. I Bära barnet hem av Cilla Naumann reser en mamma tillsammans med sin son till hans födelseland, för att han ska få träffa sin biologiska mor. Vi får följa moderns tankar inför och under denna resa och även hennes förberedelser och funderingar inför den första resan. Den resa som gjorde henne till mamma. Parallellt med berättelsen om adoptivmodern får läsaren också lära känna Ana, kvinnan som växte upp på barnhem och nu ägnar sin tid åt att ta hand om andras barn. I Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang träffar vi hönan Knopp, en höna som har mycket stark egen vilja och stor förmåga att fantisera om olika mer eller mindre tänkbara framtidsutsikter. Hon är också en mycket nyfiken och modig liten höna, som tröttnat på att värpa ägg efter ägg bara för att se bondens fru komma och ta dem ifrån henne. Knopp bestämmer sig för att vägra värpa och försöka rymma.

2015 års mest angelägna

Om det var krig i Norden av Janne Teller var den bok jag oftast läste i under året. Den handlar om hur det skulle vara om det blev krig i våra hemtrakter och vi blev tvungna att fly. Bokens omvända perspektiv är oerhört realistiskt och - förhoppningsvis - tankeväckande. Jag högläste ur den vid två tillfällen - dels vid ett evenemang på biblioteket i Karlstad, dels under en fortbildning för högstadielärare. Min chef (förvaltningschef inom kommunen) köpte även 100 ex av boken och delade ut till alla chefer och politiker. Nästa år kommer jag att läsa den vid ett flertal fortbildningstillfällen och i bästa fall hoppas jag få lärare intresserade av att läsa den tillsammans med elever. IRL har 2015 bjudit på oerhört stora politiska besvikelser och sorg över hur människor resonerar.

2015 års feministläsning

Några feministiska klassiker och en blivande feministklassiker läste jag med stark upprördhet. Ironiskt och bitskt, men utan bitterhet, gestaltar Virginia Woolf i Ett eget rum kvinnans behov av både en egen plats och tillgång till de offentliga platserna. Den lite mer moderna klassikern Under det rosa täcket av Nina Björk lyssnade jag på medan jag ilsket klampade runt på vägarna i somras. Sällan har jag läst något som gjort mig så arg. Att det ska vara så omöjligt att vara en människa utan att identifieras av sitt kön! Den blivande klassikern Alla borde alla vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie delades under året ut till alla gymnasietvåor. Bravo!

2015 års pristagare

Både Augustpristagaren och Nobelpristagaren 2015 passade mig mycket bra. Augustpriset tilldelades Jonas Hassen Khemiri för hans fantastiska roman Allt jag inte minns. Romanen handlar om minnena av den nyligen avlidne Samuel. Men vad är det människor minns? Och vad är det de glömmer? Svetlana Aleksijevtj tilldelades Nobelpriset "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid". Jag har under året lyssnat till Kriget har inget kvinnligt ansikte i uppläsning av Gunilla Leining, en mycket känslosam "läsning". I boken berättar de stridande ryska kvinnorna om sin tid i Röda armén under andra världskriget. Här möter vi kvinnorna som är ledsna över att få flätorna avklippta, de unga kvinnorna som växte under sin tid som soldater och kvinnorna som sågs som horor i stället för som hjältar. Omskakande och smärtsam läsning. Jag önskar att jag kunde säga att jag träffat båda pristagarna, men jag har i alla fall fått möjlighet att, tillsammans med en liten bokcirkel, träffa Khemiri och prata med honom om hans bok. Det var magiskt!

2015 års historiska roman/TV-serie

Under våren längtade jag verkligen efter filmatiseringen av Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell, Wolf Hall. Samtidigt som jag tittade på TV-serien läste jag den andra delen i serien: För in de döda. Och det var en lyckad kombination som gav fördjupad förståelse både för boken och filmen. Wolf Hall utspelar sig i England, under 1530-talet. Kung Henrik VIII är gift med Katarina som inte lyckas föda någon son. Kungen blir alltmer desperat, utan en son kommer familjen att förlora makten. Henriks enda val är att få äktenskapet annullerat så han kan gifta om sig. Den tilltänkta bruden är Anne Boleyn, kungens oskuldsfulla älskarinna. Men att få påven att annullera ett mångårigt äktenskap är inte någon lätt sak. Här gäller att intrigera på hög nivå. Till sin hjälp tar Henrik Thomas Cromwell, smedsonen som haft ett tufft liv och klättrat på ett närmast obegripligt sätt på maktens stege. Cromwell lyckas där alla andra misslyckats och Henrik får sin Anne. Samtidigt driver Cromwell igenom förändringar i kyrkan som gagnar honom själv. Anne misslyckas dock också med uppgiften att föda fram en manlig arvinge och Cromwell kallas återigen in för att lösa problemet.

2015 års blogghändelser

2015 blev tyvärr det år jag var tvungen att sluta med många roliga saker. Jag blev tvungen att trappa ner på bloggandet på min egen blogg och jag slutade blogga på Kulturkollo. Det var tråkigt, men nödvändigt av hälsoskäl. Tråkigt var det också att avstå från både Bokmässan och Stockholm Literature, men i gengäld kunde familjen resa till Rom. Och det var fantastiskt att dela upplevelsen att se Colosseum, påven, Sixtinska kapellet och Pantheon med en 10-åring som börjar bli nyfiken på världen.

2015 års utmaningar

Under året hade jag en Klassikerutmaning och en egen utmaning att läsa kvinnor ur min bokhylla. Jag läste en del klassiker, bland annat den fantastiska Dödssynden av Harper Lee. Tyvärr lyckades jag inte med min föresats att läsa Metamorfoser, jag får försöka igen i vinter. I kvinnoutmaningen 2015 var utmaningen att läsa 5 böcker från varje "område/världsdel" ELLER minst 25 av böckerna. Det gick inte så bra, spridningen var usel och det totala antalet lästa böcker blev 21. Kanske var målet lite väl högt satt.

Inför 2016

Just nu funderar jag mycket över hur jag ska göra med litterära evenemang under 2016. Jag älskar både Bokmässan och Stockholm Literature, men prislappen blir väl hög. 3000 i inträde till Bokmässan är väl saftigt när man till det får lägga hotell 4 nätter + resa. Samtidigt är det oerhört tråkigt att missa alla blogghändelser- och träffar. Men en resa ska det bli i alla fall - 2016 blir det en ny Jorden Runt-utmaning på bloggen. Återkommer snart med mer info om denna.

2 kommentarer:

  1. god fortsättning på det nya året! vi är många som ser fram emot Jorden Runt - utmaningen

    SvaraRadera