torsdag 15 oktober 2015

Önskestjärnan

Ingelin Angerborn är helt enkelt min favorit när det gäller lite rysliga, mysiga böcker för barn i 10-årsåldern. Hon skapar en stämning som är precis lagom ruskig och hon gestaltar barnets perspektiv på ett nyanserat sätt. Dessutom är hennes språk alltid genuint och trovärdigt. Som ni kan förstå var mina förväntningar på Önskestjärnan höga. Och visst blir de uppfyllda, men på ett litet annorlunda sätt än tidigare. För Önskestjärnan är inte helt lik Angerborns andra mysrysare, Visst finns här fina skildringar av familj- och kompisrelationer och visst finns här också riktigt rysliga övernaturliga händelser. Men här finns också en härlig humor som gjorde att jag både fnissade och kände med den stackars huvudpersonen som blir förvandlad till en hund!

Allt börjar en riktigt usel dag i december. Astrid blir ovän med bästisen Vera och kommer hem till en trött, gnällig mamma. Lite senare på kvällen ser Astrid en stjärna falla och önskar att hon vore en hund. Nästa morgon när Astrid vaknar har allt förändrats ...

Önskestjärnan är sammantaget en mycket rolig berättelse som samtidigt skildrar ett barn som inte känner att omvärlden lyssnar på och förstår henne. Under humorn finns ett allvar, en rädsla många barn kan uppleva, men ha svårt att uttrycka. Läs den här boken med era barn och prata om att det är viktigt att ta sig tid för varandra.

ÖNSKESTJÄRNAN
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar