söndag 9 augusti 2015

StötarnaJag minns vagt att jag såg TV-serien Dubbelstötarna i början av 80-talet och nu har jag läst de tre romanerna av Tomas Arvidsson. I Enkelstöten beslutar sig två gamla kamrater, en studierektor och en läkare, för att råna en bank. Hur skulle de kunna bli misstänkta? I Dubbelstöten stjäl doktorn, tillsammans med sin nya, unga fru, Nobelpriset. I Bakstöten är doktorns fru och en äldre väninna huvudpersoner när de rånar en värdetransport. Jag har med förtjusning lyssnat på alla böckerna på Storytel i uppläsning av Harald Leander.

När det gäller spänning är det väl lite si och så i böckerna, men de är fantastiska tidsdokument över ett 80-tal som nu verkar vara långt borta. Här finns inga datorer och ringa får man göra från telefonkiosker. Allra roligast är den vassa politiska satiren, som får mig att fnissa rejält många gånger om.

4 kommentarer:

  1. Åh, vad roligt att läsa om dessa! Enkelstöten och Dubbelstöten står i bokhyllan hos mamma och pappa, men jag har inte läst dem ännu. Jag är väldigt förtjust i lite äldre deckare, utan mail och mobiler - älskar t.ex Lang och Trenter mycket just för det. Just nu håller jag på och jobbar mig igenom Roman om ett brott-sviten, och där är det sannerligen inga nymodigheter! I Mannen som gick upp i rök, som jag läste alldeles nyligen, nämns telex som något väldigt snabbt och bra, till exempel.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar dem! De är som en blandning mellan Jönssonligan och Sjöwall-Wahlöö. En väldigt egensinnig humor.

    SvaraRadera