fredag 14 augusti 2015

Lyckligt lottad

Det har kanske inte varit så mycket strandläsning den här sommaren, men det hindrar ju inte att en kan vilja läsa något lite mer lättsmält och underhållande under semestern. Mitt val föll på Lyckligt lottad av Amy Bloom och det visade sig vara ett bra val för mig. Jag tyckte om den här romanen som till sin spretiga, sammanfallande natur speglar ett 40-tal, karaktäriserat av att sammanhangen luckrades upp och människorna ofta tappade fotfästet. Romanen beskrivs som som ”En kalejdoskopisk bild av livet under det tumultartade 40-talet” av The Oprah Magazine och det tycker jag är en perfekt beskrivning av en roman som efterlämnar minnet av en känsla snarare är minnet av en berättelse.

Lyckligt lottad handlar om två systrar, Eva och Iris, deras okonventionella pappa och en hel del andra udda karaktärer som dyker upp och försvinner ur romanen. Det hela börjar med att Evas mamma dumpar henne hos fadern efter det att faderns fru avlidit. Utan pålitliga föräldrar söker sig systrarna till varandra, trots deras olika personligheter. Iris drömmer om att blir filmstjärna, men drabbas hårt av tidens syn på vad som är tillåtet för kvinnor. Eva läser Tarotkort för lättrogna kunder på en frisersalong. Familjen flackar runt USA utan någon tydlig plan och utan någon riktning i sina liv.

Romanen är fragmentarisk i sin uppbyggnad, pendlar mellan olika tidsperioder, har olika perspektiv och blandar olika stilar. Bland annat förekommer en hel del brev - vissa blir avsända, andra inte.

Sammantaget är Lyckligt lottad en lättläst roman om en familj och en värld som faller samman.

LYCKLIGT LOTTAD
Författare: Amy Bloom
Översättare: Helen Sonehag
Förlag: ETTA Förlag (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Den var helt ok, men jag hade lite svårt för just det där spretiga ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en roman som inte är traditionell, tänker jag. Men som speglar sin tid både i handling och struktur. Eller brist på.

      Radera