söndag 5 juli 2015

Läsa kvinnor i sommar?


Linda tipsar om böcker för en kvinnosommar utifrån en mycket intressant artikel av Lina Kalmteg i SvD om hur kvinnors skrivande värderas i förhållande till mäns. Och visst skulle man lätt kunna läsa bara kvinnor under en sommar. Nu kommer inte jag att göra det eftersom jag har en del klassiker inplanerade som är skrivna av män, men jag vill gärna bidra med lite tips om vad man skulle kunna välja att läsa.

Om man inte läst något av Chimamanda Ngozi Adichie tycker jag att man ska passa på att göra det. Min favorit är romanen En halv gul sol, men även novellsamlingen Det där som nästan kväver dig är fantastiskt bra.

Om man gillar Adichie kommer man sannolikt också att gilla Jhumpa Lahiri. Båda författarna skriver om liv i exil, mer eller mindre dold rasism och familjerelationer. Lahiri har bland annat skrivit romanen Sankmark och novellsamlingen Främmande jord.

Även japanska Julie Otsuka skriver om livet i exil med fokus på kvinnornas villkor. Vi kom över havet är den av de vackraste romaner jag läst. När kejsaren var gudomlig är Kulturkollos nya samläsningsbok, missa inte att vara med och cirkla den.

Margaret Atwood är en av mina "gamla" favoritförfattare, jag läste de flesta av hennes romaner innan jag började blogga och absoluta favoriten är Alias Grace. Två böcker jag skrivit om är Penelopiaden och Oryx och Crake - båda mycket bra.

Madeleine Bourdouxhe är tyvärr en tämligen "bortglömd" författare, men hennes texter berör som få. Bland annat har hon skrivit den bästa novellsamling jag läst: En spik, en ros. Romanen Gilles kvinna är en mycket bra, om än upprörande, roman om passion. Simone de Beavoir ansåg att denna roman var en viktig skildring av kvinnlig sexualitet.

Om ni vill mysa lite i sommar med spännande, kluriga mystiska mordgåtor rekommenderar jag Fred Vargas. Första boken om kommissarie Adamsberg är Cirkeltecknaren. Två andra böcker i serien jag nog faktiskt tyckte ännu mer om är Spökryttarna från Ordebec och Okänd kontinent.

4 kommentarer:

  1. Lahiri och Vargas står på läslistan i sommar.

    SvaraRadera
  2. Och länken till Kamila Shamsies originalartikel i The Guardian är:

    http://www.theguardian.com/books/2015/jun/05/kamila-shamsie-2018-year-publishing-women-no-new-books-men

    SvaraRadera