tisdag 23 juni 2015

Höstens pocketklassiker

Det finns tre svenska författarskap jag länge varit nyfiken på. Tre författare, vars texter jag tror kommer att passa min smak perfekt. Och nu visar det sig att de alla tre kommer i form av ursnygga pocketklassiker till hösten!

"Århundradets svenska debut" kallas Sara Lidmans Tjärdalen, här följer en beskrivning av romanen:

När Agda tidigt en sommarmorgon kliver ut på bron skrivs ett nytt kapitel i svensk litteratur. Inte sedan Arvid Falk i Röda rummet blickade ut över Stockholm har en värld trätt fram med sådan skärpa. Byn Ecksträsk i norra Västerbotten är ett universum och ett språk. Handlingen rymmer ett illdåd, en gärningsman och en kollektiv skuld. Till sitt tema är boken lika förankrad i sin unika miljö som den är aktuell och allmängiltig.

"Magisk mörkerskildrare" karaktöriseras Birgitta Trotzig. Här kommer förlagets beskrivning av Dykungens dotter:

En ung kvinna bryter upp från sitt föräldrahem, en liten fiske- och småbrukargård på skånska kusten ute på Österlen. Det är i slutet av det fattigsvenska tjugotalet. En man har dykt upp och försvunnit ur hennes liv. Hennes dramatiskt mörka öde utgår från den mannen. De förgörande krafterna hos honom återkommer i deras dotter. Och sedan i dotterns son. Dykungens dotter är en tät, levande roman om människors svårighet att nå fram till varandra och slå rot i en tid av uppbrott från land till stad, från jord och djur till maskinernas värld. I lyriskt visionära bilder bär den svartskimrande sagan fram de stora frågorna om makt och svek, om skuld och förlåtelse, om sökande efter en mening och efter den kravlösa kärleken.

"Lidelsefullt om äran och kärleken", skriver Ivar Lo-Hohansson, enligt förlaget. Här kommer beskrivningen av debutromanen Måna är död:

Denna kärleksroman, som Ivar Lo-Johansson betraktade som sin egentliga skönlitterära debut som författare, skrevs redan 1929, men gavs av privata hänsyn inte ut förrän tre år senare. Först då avslutades det verkliga kärleksförhållande som tar en sådan fiktiv ände med förskräckelse i romanen.

13 kommentarer:

 1. Jättesnygga ju!! Kommer antagligen köpa alla tre då inte jag heller bekantat mig med dessa författare än :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en fjärde också, Nässlorna blomma av Harry Martinson. Det är jättebra.

   Radera
  2. Den har jag ju velat läsa ett tag nu! Kanske äntligen blir av nu då ;)

   Radera
 2. jag tittade också på dessa. och jag vill läsa åtminstone Tjärdalen och Dykungens dotter. de är så snygga att de lockar till läsning. det gör alla fyra titlarna för övrigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är de jättesnygga. Vi kanske kan ha ngn typ av samläsning i höst?

   Radera
 3. Måna är död kan nog hamna i min bokhylla också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den pryder nog sin plats i allas hyllor :)

   Radera
 4. Söker man efter dessa på biblioteken efter dessa klassiker, så får man vara glad om de kan återfinnas i magasin, hos de få bibliotek som fortfarande har kvar magasin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kanske det är, sorgligt i så fall. Och desto bättre att de faktiskt ges ut igen.

   Radera
 5. Dessa böcker är intressanta, men jag inte förstå svenska så bra. Jag hoppas att de skulle publicera finska ibland. Bokomslagar (?) är vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att de översätts till finska också.

   Radera
 6. Fyra författare jag inte läst något av. Dags att göra det tror jag minsann!

  SvaraRadera