onsdag 10 juni 2015

Timmen före midnatt

Timmen före midnatt skrevs av Ida Simons (pseudonym för Ida Rosenheimer) i efterkrigstidens 50-tal. Ida Rosenheimer föddes 1911 i Antwerpen och i den här självbiografiska berättelsen skildrar hon med ett sällsamt ljus en judisk barndom i en välbärgad, excentrisk familj, som rörde sig över delar av Europa som om de hade hemvist överallt. Redan i barndomen började Ida Rosenheimer spela piano och som ung vuxen var hon en framgångsrik konsertpianist. Sedan kom kriget. Ida Rosenheimer och familjen deporterades till koncentrations­lägret Theresienstadt, där hon ska ha spelat för såväl fångar, som vakter. Efter kriget valde Ida Rosenheimer skrivmaskinen framför flygeln. Timmen före midnatt är således skriven i ett efteråt, efter en tid då författaren sett och upplevt de mest fasansfulla händelser. Ändå skildrar hon sin barndom utan - nästan - några referenser till det som ska komma. Undantaget är denna kommentar:
”Morfar Harry var judisk antisemit, vilket han inte var ensam om bland sina jämnåriga. Det beredde dem ett tämligen så oskyldigt nöje som gaskammargenerationen aldrig ska bli förunnad.”
Bokens huvudperson och berättare Gittel lever ett okonventionellt liv i en familj med en pappa som inte är så lyckosam med sina affärer och en mamma som med jämna mellanrum tar med sin dottern för att bo hos diverse olika släktingar. Gittel är både naiv och försigkommen och lyckas skapa vänskapsband med ungmön Lucie, som låter Gittel spela på familjens Steinwayflygel. Mer komplicerat blir det när Lucie inviger Gittel i sina romantiska planer.

Timmen före midnatt är en tunn bok som gestaltar diverse episoder och låter läsaren själv vara delaktig i att skapa en mer tydlig, sammanhängande bild av Gittels barndom. Perspektivet är hela tiden Gittels och författaren lyckas på ett nyanserat och trovärdigt sätt ge röst åt den unga flickans tankar och drömmar. Om jag skulle välja ett enda ord för att karaktärisera romanen skulle jag säga att den är charmerande. Och läsvärd.

TIMMEN FÖRE MIDNATT
Författare: Ida Simons
Översättare: Per Holmer
Förlag: Natur och Kultur
Köp: Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar