torsdag 21 maj 2015

Grattis Pippi, 70 år

 
Idag fyller Pippi 70 år, det firar jag genom att reprisera en recension av en riktig klassiker.

Känner du Pippi Långstrump? av Astrid Lindgren, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

Ja, det finns väl ingen som inte känner Pippi. Den här boken kom ut första gången 1947 och varenda en av oss har väl läst den. I boken flyttar Pippi in i Villa Villekulla, hon letar efter saker, hon går på lina när cirkusen kommer till stan, hon skrämmer tjuvarna Blom och Dunderkarlsson och hon har födelsedagskalas.

Från ett barnpsykologiskt perspektiv är naturligtvis Pippi en mycket intressant figur. Att analysera henne utifrån termer som förluster, verklighetsflykt, falsk autonomi, deaktiverat anknytningssystem, emotionellt självförsörjande osv förstör dock magin för min del. Och jag vill inte förlora den magiska känslan av att Pippi är starkast i världen.

Illustrationerna av Ingrid Nyman är mycket fina. De har blivit restaurerade inför den här nyutgåvan och har starka, klara färger. Dottern blev mycket förtjust i bilderna, de är lustfyllda och roliga. Hon skrattade så hon nästan kiknade när Pippi snavar över ett staket med en plåtburk på huvudet.

Sammantaget är både mamman och dottern förtjusta i denna bok. Handlingen är rolig, fantasieggande och leder till samtal om än det ena än det andra. "Kan flickan lyfta en häst, mamma?" är exempel på sådant man måste fundera över. Texten är lättläst och passar barn i ålder 3-6 år. Det här är en bra introduktion till Pippi, som säkert kommer att följas av både filmer och kapitelböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar