fredag 3 april 2015

Skymningsporten av Jeanette Winterson

Skymningsporten utspelar sig i England år 1612, ett England styrt av kung James I, en man som hatar och räds katoliker och häxor i lika hög grad. Ett årtionde tidigare försökte upprorsmakare göra sig av med kungen i den s k krutkonspirationen, vilket gjort kungen paranoid och därmed mycket oberäknelig och farlig. Både kungen och hans efterföljare är besatta av trolldom och ser tecken på häxerier överallt. Händelserna i Skymningsporten bygger på verkliga händelser, vilka nedtecknades av juristen Thomas Potts, en vedervärdig figur som även har en huvudroll i romanen.

Gumman Demdike har fängslats och hennes släktingar samlas på långfredagen på Malkin Tower nära Pendle Hill i Lancashire för att försöka skapa magi och få henne frisläppt. Traktens rikaste kvinna, Alice Nutter, kommer ridande med mat och blir därmed misstänkt att tillhöra de kätterska, trolldomsutövande häxorna. Det finns också saker i hennes bakgrund som väcker misstankar, hur kan hon t ex se så ung ut? Och har hon skyddat personer som deltog i krutkonspirationen?

Handlingen i romanen är berättad av en allvetande berättarröst, ofta i korta, rappa meningar. Stilen är mycket effektfull i all sin enkelhet och får läsaren att mer än en gång rygga tillbaka inför de ohyggligheter som utspelar sig.
"Tom Peeper våldtog Sarah Device. Han var snabb. Han var van."
Romanen inleds med en fantastisk presentation av miljön, texten är rik på metaforer, naturen är besjälad och stämningen trolsk.
"Pendleskogen är gamla jaktmarker, men en del säger att det är bergen som är jägaren – att det lever i sin svartgröna mantel, kortstubbig som ett djurskinn."
Skymningsporten kan beskrivas som en ond saga, med både realistiska och magiska inslag. De realistiska inslagen drabbar verkligen läsaren, texten dryper av ondska, kastrationer, barnvåldtäkter, tortyr, smuts, elände, sjukdom, fattigdomens brutalitet. Blir det för mycket? Tyvärr tror jag inte att något är överdrivet, även om det är påfrestande läsning emellanåt. Det magiska innehållet är jag dock mycket mer tveksam till. Visst kan jag föreställa mig att en del av de utstötta, svårt sargade kvinnorna försökte suggerera sig själva att tro att de hade magiska krafter (som vi diskuterar här på Kulturkollo), men när teman som att sälja sin själ till Djävulen dyker upp förlorar berättelsen i viss mån sitt fokus, tycker jag.

Sammantaget är Skymningsporten en rå, skitig, realistisk berättelse om människors (framför allt kvinnors och barns) utsatthet, som kryddas med en del magiska inslag. Trots mina invändningar gällande en del magiska inslag är det en oerhört läsvärd berättelse som jag gärna rekommenderar.

Andra som läst är Carolina, Litteraturkvalster, Fiktiviteter, Aftonbladet.
SKYMNINGSPORTEN
Författare: Jeanette Winterson
Översättare: Johan Nilsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

4 kommentarer:

 1. Tycker mycket om Jeanette Wintersons böcker. Det här verkar vara en bok i min smak. Tack för tipset!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 2. Har bara läst den här av Winterson men tyckte den var fantastisk, framförallt hennes språk. Håller med om att det är tung läsning och ibland alltför lätt att föreställa sig. En bok som stannat länge i minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är framför allt språket jag gillar hos Winterson, både i denna och i hennes självbiografiska böcker.

   Radera
  2. Jag måste helt klart läsa mer av henne...

   Radera