lördag 7 mars 2015

Få man ha smink i skidspåren?

 
Nej, jag tycker inte att man får göra det så enkelt för sig som Lena Andersson gör i dagens ledare om smink i skidspåren. För det första är det kanske inte så enkelt att kvinnor som sminkar sig "envist förknippar sig själva med dekoration", för det andra måste kvinnor få vara flerdimensionella. Att på fullt allvar skriva att "Man kan inte gärna söka de där begärsblickarna och sedan klaga på att ingen ser hur duglig man är" får mig faktiskt att tappa hakan. Kvinnor får visst både vara begärliga och  förvänta sig att ses som smarta, kompetenta, snabba o s v. Det är betraktarens blick som måste förändras! Vi måste sluta debattera vad kvinnor får göra, vare sig det gäller att bära kort kjol eller att använda smink. Annars hamnar vi till slut i den absurda slutsatsen att kvinnans yttre eller beteende hålls ansvarigt för hur hon uppfattas/behandlas/hanteras. Kvinnor får vara mångdimensionella, vi måste arbeta med att fördriva fördummandet och förenklandet.

Läs gärna mer hos Hanna.

10 kommentarer:

 1. Jag kan väl tycka att det går att jobba på båda fronter - begränsande könsroller begränsar både män och kvinnor och de uppehålls av både män och kvinnor. Att förändra betraktaren betyder väl inte att vi inte också kan önska oss osminkade förebilder.

  Å vad jag skulle önska att fler kvinnor slutade raka benen så att inte pressen var så stor och priset så högt för att stå utanför normen på arbetstid. (På fritiden har jag inget problem med att flasha mina vackra håriga ben och armhålor men på det jobb jag har idag skulle konsekvenserna bli för stora så jag går alltid i tillräckligt långa ärmar och byxor. Men jag skulle gärna kunna ha kjol på varma sommardagar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste jobba på många fronter och ha många typer av förebilder. Men sluta kritisera varandras val. Själv är jag hårig lite varstans och har ett jobb där ingen skulle ifrågasätta mina val.

   Radera
 2. Klokt sagt - att det är betraktarens blick som måste förändras!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jätteviktigt. Det är så lätt att fördöma unga, vackra kvinnor som visar upp sin skönhet och dra slutsatsen att de inte har ngt innanför pannbenet.

   Radera
 3. Det är ju superviktigt att ingen känner sig tvingad att sminka sig eller raka benen. Men så är det ju idag och det är DET vi ska bekämpa. Sedan är det ju hur kul som helst med smink och jag fattar inte varför inte fler män sminkar sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja självklart måste vi vara medvetna om att det finns en typ av strukturellt tvång inbakad i allas förväntningar. Och där måste vi jobba med att synliggöra, UTAN att hänga ut och skuldbelägga varandra.

   Radera
 4. Tycker verkligen du slår huvudet på spiken! Anderssons inlägg gör, i mina ögon, mer skada än nytta. Det spär på vi-mot-dem-känslan istället för att låta folk göra som de vill och uppmuntra folk till att inte bry sig om andras val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag måste erkänna att jag blev väldigt förvånad över Anderssons inlägg och i olika trådar på fejjan urartade det hela till att prata om att unga kvinnor som framhäver sin skönhet nog inte har ngt annat att skryta med.

   Radera
 5. Jag håller med. Det är upp till var och en om de vill sminka sig eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste det ju vara. Utseendehysteri o s v får vi jobba med/mot på andra sätt än genom att hänga ut varandra.

   Radera