onsdag 10 december 2014

Boken om Blanche och Marie

 
Jag har inte läst så mycket av P O Enquist, men har redan (efter 2½ romaner) märkt att jag alltid fängslas av hans berättelser. Och inte bara av hans fiktion, utan även av den verklighet denna ofta bygger på. Därför sitter jag nu här och googlar Marie Curie och Blanche Wittman. Och jag blir mer och mer insnärjd i den fasansfulla historien om kvinnorna på Salpêtrière. Om ni vill läsa mer om hur de "galna" kvinnorna behandlats och uppvisats inför publik vill jag verkligen rekommendera Enquists Boken om Blanche och Marie. Läs också den här intressanta artikeln av Amanda Svensson i Expressen.

3 kommentarer:

  1. Jag gillar också den här boken och det är svårt att inte fängslas av deras livsöden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir man både förfärad och berörd.

      Radera