onsdag 17 september 2014

Kafkas Processen

Dags för en omläsning av Processen, denna gång som en del i litteraturkursen. Min läsupplevelse av Processen är framför allt mycket känslosam. Jag blir oerhört frustrerad över att det inte finns logiska lagar och regler kring hur en process ska gå till, jag blir förvirrad över att tid och rum ibland inte fungerar realistiskt – pryglingen sker i ett skräprum och när K kommer tillbaks nästa dag är scenariot oförändrat - och jag blir upprörd över att K inte reagerar så starkt och på ett sätt man kan förvänta sig. Som läsare fångas jag av den maktlöshet K känner och jag drabbas av overklighetskänsla. Handlingen utspelar sig dock kronologiskt. Karaktärerna i Processen är påtagligt skissartade och tycks mer fungera som funktioner eller symboler. Även huvudpersonen Josef K skildras på ett distanserat sätt, han tänker och handlar, men det är svårt att ta till sig vad han känner. Det går inte att identifiera sig med honom på djupet. Romanen är berättad i tredje person och ger sken av att skildra verkligheten med många konkreta beskrivningar. Kontrasten mellan den enkla, ”vardagliga” formen och det absurda innehållet är stor. Man kan ju undra varför någon läser så här jobbiga böcker. Svaret är enkelt; den är suverän.

5 kommentarer:

 1. Älskar Processen. Skryter gärna om att jag till och med har läst den på tysks :-)

  SvaraRadera
 2. En av mina favoritböcker! Har ni läst Karl Vennbergs gamla översättning från 1945 eller Hans Blomqvists nyöversättning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser den gamla, det har inte varit specificerat vilken vi skulle läsa. Får väl ta den nya vid tredje läsningen.

   Radera
 3. Vennbergs är mkt bra, tycker jag. Vid läsningen av Processen gör man nog automatiskt så att man läser K. mindre som person än som "figur" och tar till sig boken som om den vore en person eller en persons. Håller med om att den är suverän. Även om den nu är oavslutad. Det fattas en del kapitel.

  SvaraRadera