torsdag 5 juni 2014

Månadssummering - Maj 2014

# Revolutionsskrivarna - Nawal El Saadawi
# Stoner - John Williams
# Egenmäktigt förfarande - Lena Andersson
# Hjärtlös - Petrus Dahlin
# Den magiska kappan - Katarina Genar
# Snöstormen - Vladimir Sorokin
# Jag heter inte Miriam - Majgull Axelsson
# Sankmark - Jhumpa Lahiri

Trots att jag drabbades av blogg- och allmän vårtrötthet i maj, påverkade detta inte läsningen. Vilka fantastiska böcker jag läste! Här blir svårt att utse några bidrag till årets topplista. Många måste få plats.

Två barnböcker läste jag i maj; Hjärtlös läste jag själv och Den magiska kappan läste jag för dottern. Hjärtlös är faktiskt riktig ruggig, en recension kommer inom kort. Kappan hade jag tidigare läst och gillat, även dottern uppskattade den lite stillsamma mystiken.

Snöstormen är en mycket speciell, mycket rysk roman med inslag av samhällskritik och magi.

Egenmäktigt förfarande tycker jag dock är mycket överskattad. Visst är den intellektuell, men jag tycker inte att den innehåller några fördjupade psykologiska analyser jämfört med andra relationsromaner.

Nu kommer vi då till de fyra böcker jag verkligen älskade.

Sankmark är en episk roman som sträcker sig över tid och rum och gestaltar närhet och avstånd, av att vara delaktig och att stå utanför.

Jag heter inte Miriam handlar om en ung kvinnas vistelse i förintelselägren och hennes liv i Sverige som överlevande. Men, vem är hon egentligen?

Stoner berättar stillsamt en historia om en man som lever ett tämligen händelselöst liv. Det kan låta tråkigt, men det är det inte.

Revolutionsskrivarna handlar om kvinnorna under den arabiska våren, kvinnorna på torget, i hemmet, i fängelset ...

4 kommentarer:

 1. Det var ju ett riktigt bra resultat trots vårtrötthet. Jag heter inte Miriam är jag otroligt nyfiken på.

  SvaraRadera
 2. Underbar lista du har. Stoner läser maken just nu, ser fram emot att läsa din text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst läste jag helt fantastiska romaner i maj :-)

   Radera