söndag 15 juni 2014

Hjärtlös

Hjärtlös av Petrus Dahlin, utgiven av Rabén & Sjögren, 2014

Maia flyttar tillbaks till USA, där hon är född, tillsammans med mamma och pappa. De bor återigen i lägenheten där Maia föddes. Föräldrarna är mycket upptagna av sina karriärer och Maia är ofta ensam i lägenheten. Där är kallt och inte särskilt mysigt. Ett rum hålls låst och Maia får absolut inte gå in där. Det gör henne nyfiken och till slut kan hon inte hålla sig. I det låsta rummet finns inget som verkar konstigt, men där är varmt och skönt. Maia börjar vara där mer och mer, vilket får oanade konsekvenser ...

Hjärtlös är verkligen en minst sagt gastkramande berättelse, så vuxen jag är blev jag allt lite rädd och var tvungen att sträckläsa slutet. Jag var faktiskt lite oförberedd på graden av ruggighet, det är nog bra att inte sätta den här boken i händerna på någon som är lättskrämd. Men gillar man rysare är den helt perfekt.

Invävt bland de otäcka, övernaturliga händelserna finns också en historia om ett barn som är väldigt ensamt. Föräldrarna ger inte alls det stöd och den trygghet Maia behöver och de tycks inte förstå hur svårt det är för henne att ha lämnat alla kompisar och bästisen hemma i Sverige.

Sammantaget är detta en mycket bra, rejält ryslig berättelse som passar de modiga bokslukarna.

2 kommentarer: