tisdag 17 juni 2014

Ett slott av is och en skopa ovett

Innan jag högläser böcker som jag kan tänka mig kan vara lite svåra för dottern brukar jag läsa dem själv. Men Janina Kasteviks Slottet av is slapp genom oläst och det har vållat oss en del huvudbry och en lite pinsam incident. Boken handlar om systrarna Minna, Lo och deras föräldrar. Men det här är (tack och lov) ingen dussinfamilj, pappan är som en vulkan, som får utbrott för minsta lilla och mamman klarar inte skydda barnen. Dottern på 8 år blev mycket fundersam över hur pappan betedde sig och i hastigheten hade jag svårt att komma på ett bra sätt att förklara (bravo barnpsykologen, tur att du funkar bättre på arbetstid med andra barn än ditt eget). Så jag drog till med att det nog kunde vara så att pappan betedde sig så illa för att han druckit sprit. (Här hör jag i mina öron min egen mammas förklaring till allt ont på jorden.) Dottern köpte förklaringen och där kunde ju historien tagit slut.

Men nu ville det sig inte bättre än att dottern var med sin pappa i en butik där det såldes sprit härförleden och hon blev mycket upprörd när hon förstod att han övervägde att köpa en flaska. "Va, ska du dricka sprit, bli elak och slå mig och mamma!?" gastade dottern högljutt. Hennes pappa försökte resonera med henne, men hon gjorde hårdnackat motstånd. Det var inte tal om att han skulle få köpa någon spritdricka. Maken gav med sig och när han senare undrade om jag visste vad som tagit åt dottern var han i alla fall glad att den affär de besökt var Fortnum & Mason i London, där inte hela affären förstod dotterns indignerade prat om att slå fru och barn. Summa summarum tyckte han att jag borde ha gett dottern en bättre förklaring till bokpappans våldsamhet, tursamt nog är maken inte så begiven på sprit att avhållsamheten kommer att bli så värst påfrestande.

För övrigt vill jag gärna rekommendera boken och ge en extra eloge till en barnboksförfattare som inte väjer för de svåra situationer tyvärr alltför många barn upplever.

2 kommentarer:

  1. Skrattade högt åt dotterns kommentarer :) Himla tur att ni var utomlands.

    SvaraRadera
  2. Off topic: Tusen tack för Stoner! Efter Repetitionen blir det den och Griffiths senaste som jag läser!

    SvaraRadera