lördag 3 maj 2014

Det handlar om dig

Det handlar om dig av Sandra Beijer, utgiven av Rabén & Sjögren, 2014

Det handlar om dig är bloggaren Sandra Beijers debutroman. Hon skriver för övrigt på sin välbesökta blogg Niotillfem. Förlaget skickade mig boken utan att jag bett om den och först var jag lite tveksam till att läsa, jag läser faktiskt sällan ungdomsböcker. Men visst, en söt, poetisk, rosa bok kan man ju ändå kika lite i. Och det är jag glad att jag gjorde, för den här boken innehåller inte alls någon söt, rosa, gullig berättelse. I stället hamnade jag omedelbart 35 år tillbaka i tiden och upplevde igen den första stora förälskelsens omvälvande känslor. Så underbart det var och så ont det gjorde.

Boken är skriven av ett jag som skriver till ett du. Naturligtvis förstärker detta läsarens identifikation med jaget, en hamnar omedelbart i den febriga sinnesstämning jaget lever i. Texten är skriven i presens, vilket också bidrar till att skapa ett dynamiskt nu och stark förväntan på vad som ska ske. Vidare är texten skriven i korta poetiska avsnitt, detta skapar en känsla av sammanhangens upplösning och ett extremt fokus på en enda sak: honom.

Bokens jag är en snart 16-årig tjej som nyligen börjat på ett av Stockholms gymnasier. Skolan tar dock mycket liten plats, allt kretsar kring kompisar, festande och den stora, heta kärleken. Han går på en annan skola och pratar ryska. Intensiv, himlastormande förälskelse uppstår, längtan efter närhet går inte att motstå, kroppar möts. Och sedan händer något som slår sönder allt ...

När jag läser boken som vuxen fylls jag av mycket blandade känslor. Framför allt ett totalt igenkännande. Ett igenkännande av många saker jag önskar att jag inte känt igen. Jag önskar att någon kunnat skydda mig. Och som mamma tänker jag på hur jag ska kunna skydda min dotter. Smärtan kommer att vara oundviklig även för henne, men hur ska jag kunna skydda henne från de verkliga farorna? Undrar om en som mamma skulle kunna läsa den här boken tillsammans med sin tonårsdotter? Vi får väl se om några år när det är dags.

2 kommentarer:

  1. Har boken på vänt, så jag återkommer och läser ordentligt efter min egen läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli intressant att se vad du tycker.

      Radera