lördag 12 april 2014

Mary Jones historia

Mary Jones historia av Elin Boardy, utgiven av Wahlström & Widstrand, 2014

Om en ska vara mer exakt är titeln på Boardys senaste roman Mary Jones Historia - Nedtecknad Av Mej Själv Och Alldeles Uppriktig - Om Mitt Liv Samt Om Dolores & John Silver Så Som Jag Fått Det Berättat För Mej Av Dom Själva, och redan där kan en dra slutsatser om vad detta är för en sorts bok. Det här är Marys egen berättelse, skriven i dagboksform, om hennes liv som kökspiga hos piraten Long John Silver och dennes mörkhyade hustru Dolores.

Mary Jones historia  är en pendang till äventyrsklassikern Skattkammarön av Robert Louis Stevenson. I Skattkammarön får läsaren lära känna en manipulativ, hänsynslös och grym Silver som uppmanar mannarna till myteri, dödar utan pardon och försöker lura den unge hjälten Jim Hawkins. I Marys berättelse är Silver en kärleksfull omtänksam make, som räddat slavinnan Dolores från ett liv i elände. Och när en del av huvudpersonerna från Skattkammarön dyker upp i Marys berättelse är det inte lika enkelt att skilja mellan de goda och de onda. Den unga svarta kvinna Silver tagit till hustru ses knappt som en människa av den förment goda karaktären godsägaren.

För att värma upp inför läsningen av Marys berättelse läste jag Skattkammarön och jag tror att det berikade läsupplevelsen när jag senare tog del av Marys perspektiv. Just paralleller och kontraster blev tydligare. Båda historierna berättas av unga berättarröster, men skillnaden mellan en ung pojke och en ung flicka är stor. Mary får hållas i köket, hon kommer aldrig ombord på något piratskepp. Men hennes liv kommer ändå att innehålla både stora sorger, kärlek och äventyr.

Marys historia är berättad i ett efteråt. Hon får dagboken av matmodern Dolores efter Silvers död och uppmuntras att skriva ner den sanna berättelsen. Texten innehåller en del överstrykningar och språket är enkelt. Jag tycker att Boardy ger Mary en trovärdig röst och berättelsen gestaltar fint en ung flickas väg till frihet och självbestämmande.

Sammantaget är Mary Jones historia en spännande och ömsint berättelse om människan bakom piratmasken och drömmen om äkta kärlek.

Andra som läst är Sydsvenskan, Bernur, och dagarna går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar