torsdag 10 oktober 2013

Nobelpriset till Alice Munro


"Jag är förvånad"  uppges Alice Munro ha sagt när hon fick veta att hon tilldelats Nobelpriset.  Och jag är faktiskt också förvånad. Och nästan lika glad som Munro. Hon tilldelas priset med den korta och kärnfulla motiveringen: "den samtida novellkonstens mästare". Visst passar denna motivering mästaren av det lilla formatet, men det finns ju mer att säga om Alice Munro.

Jag har läst två av hennes lite äldre novellsamlingar, Kärlek, vänskap, hat och Nära hem. De är båda helt fantastiska.  Och jag tilldelade faktiskt Alice Munro Nobelpriset (i en utmaning här på bloggen) redan 2009. Då skrev jag:

En författare som emellanåt nämns i Nobelprissammanhang, dock i alltför låg grad, är Alice Munro. Munro skriver företrädesvis noveller och tonfallet i dem präglas av svårfångad melankoli, stor närhet och realism. Den novellsamling jag läst, Kärlek, vänskap, hat, handlar om kvinnors liv, om kärlek, otrohet och hat. Novellerna speglar det oförutsägbara, det slumpmässiga, det mänskliga. På ett mycket begränsat sidantal porträtterar Munro sina huvudpersoner med sådan skärpa att man som läsare upplever dem som nära vänner, man engagerar sig i deras livsöden och blir delaktig i berättelserna.

Min motivering:

"för att i novellens begränsade form med skärpa genomlysa mänskliga relationer och livets oförutsägbarhet."

Jag tycker nog att min motivering är snäppet vassare än Akademiens :p

8 kommentarer:

 1. Ska bli otroligt spännande att läsa någon av hennes böcker, tror att de kommer att passa mig alldeles utmärkt.

  SvaraRadera
 2. Blev helt klart nyfiken att läsa något av henne!

  SvaraRadera
 3. Grym formulering! Du är vass!

  SvaraRadera
 4. Håller med, du har ett och annat att lära den där Akademien!

  SvaraRadera
 5. Tack för fint inlägg, ett av dina bästa! 👍Har "Dear Life" på nattduksbordet./Elisabeth

  SvaraRadera
 6. Det är väl rätt uppenbart att min motivering har lånat en hel del av Akademiens vanliga stil... :p

  SvaraRadera
 7. Många skriver så varmt om henne. Jag ska försöka få tag i något av henne jag också. Om ett tag, nu misstänker jag att allt är slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes senaste, Brinnande livet, finns som ebok - bara ett tips! Eböcker tar ju inte slut.

   Radera